25. kolo: AC Sparta Praha – FC Hradec Králové 2:1 (1:0)

V pětadvacátém kole F:L zajížděli Votroci do Prahy, kde měli na programu střetnutí se Spartou. Hradečtí byli – alespoň papírově – v tomto zápase vedeni za jasného outsidera, což jim však nijak nesvazovalo ruce. V předchozích zápasech Pražané inkasovali kupu gólů (pravda, domácí Plzeň i zahraniční Liverpool k tomu určité předpoklady mají), tak proč by si i Hradec nemohl trochu přihřát polívčičku?

Zápas

Nějaké představy o možném zisku na otřesené Spartě vzali za své již od prvních minut utkání. Letenští hru od počátku kontrolovali, nicméně ne tak výrazně, aby se na hradeckou bránu hnal útok za útokem. Obrana byla stabilní. Bezgólový stav však vydržel jen do 16. minuty, v níž náš Zadražil v těsném osobním kontaktu nestačil na dorážejícího Birmančeviče. Tento smolný moment Votroky naštěstí nesrazil. K navýšení rozdílu do konce poločasu přes zřetelnou převahu domácích nedošlo, a to ani přes těch několik situací, kdy Votroci Sparťany zastavili za cenu zásahu sudího. Dvě tutovky domácí spálili v konečných minutách poločasu.

Druhé dějství duelu bylo hned zkraje ve znamení radosti (téměř) celé EPET Arény – gól po špatné rozehrávce hradeckých totiž v 47. minutě vsítil Kuchta. Víra v potenciální vyrovnání tak dostala zásadní ránu. O pár minut později se rozvlnila síť Východočechů znovu, k naší značné úlevě však třetí inkaso započítáno nebylo – jednalo se o ofsajd. Ač se vývoj utkání mohl nyní začít jevit jednoznačně, Votroci vůli neztratili. Naopak, hra se z jejich strany od neuznaného gólu ve srovnání s první půlí značně zlepšila, sparťanská dominance jako by vyvanula. Fyzický důraz Hradeckých byl v souvislosti s výše uvedeným náležitě odměněn – bohužel nikoliv góly, zato hned čtyřmi víceméně v sousledu jdoucími žlutými kartami. Přestože byl zápas nadále výsledkově i herně ve prospěch pražského mančaftu, Votroci určitě nezaostávali. S posledními chvílemi zápasu tlak hostů nabral grády a na samém závěru vyústil k obrovskému jásotu sektoru F v korekci skóre. V 95. minutě se trefuje Koubek! Souboj týmů z velmi rozdílných tabulkových pozic tak nekončí nijak hrozivě. Domů si sice vezeme nulu, ale naši chlapi hru s prvním týmem ligy odmakali – a to se cení!

Sestava Votroků: Zadražil – Klíma, Čihák, Spáčil (69. Čech F.) – Čmelík (87. Hais), Kodeš, Dancák, Krejčí – Šašinka (64. Koubek), Kučera, Vašulín (64. Juliš)

Fandění, ultras a vše okolo

Do ochozů sektoru hostí se po vlastní ose vypravilo 150 příznivců hradecké kopané včetně momentálně zraněného Davida Heidenreicha. Mnohé z nich překvapila absence možnosti pořídit lístek na pokladně, což je skutečně zarážející. Digitalizace si očividně nevybírá. Stejně tak výběr občerstvení by mohl být daleko větší.
Co se týče fandění – lze říct, že vše probíhalo organizovaně a pozitivně, bez ohledu na situaci na hřišti. Zmenšený sektor pro kotelníky lidi scuknul a produkce tak byla úspěšnější. V roli spíkra Bíťa, na okamžik pak Jarin ml. ve spolupráci s Tauchym. V mezičasech spíkry doplňoval velmi kvalitně naladěný Jarin st. – pro oživení si vzal na paškál davy okolosedících Sparťanů.

Fotogalerie

(autor fotek: Jan Zahnaš)

Závěr

Zápas na Letné jsme prohráli, výsledky týmů pod a nad námi nám však stále přejí. Ztráta na desáté místo je stále pouhý jeden bod. Následující mač máme s Karvinou. Na ni se Votroci budou připravovat celé dva týdny kvůli reprezentační přestávce. Utkání se Slezany ukáže, jakým směrem se mančaft trenéra Horejše vydá.