24. kolo: FC Hradec Králové – FK Pardubice 2:0 (0:0)

Další kolo Fortuna ligy svedlo dohromady dva celky, jenž jsou si blízké nejen tabulkově, ale i vzdálenostně. Nadešel den DERBY!

Dlouho vyhlížený zápas se odehrál za relativně chladného a větrného počasí. Povětrnostní podmínky však nijak nebránily tomu, aby se tribuny malšovického stánku zaplnily z více než devadesáti procent.

Zápas

Utkání, do kterého Votroci vstoupili s poměrně značnou marodkou, se pro ně od samého začátku vyvíjelo až nečekaně dobře. Míč se usadil na kopačkách domácích a ti se toho snažili maximálně využít. Avšak navzdory tomu, že na hosty z jihu šlo víc střel i útoků jako takových, nic z toho se do poločasu neujalo. A že ochozy pár loženek viděly! Rozhodčí se v první pětačtyřiceti minutách rovněž angažoval, Pardubičtí fasovali po dvou žlutých. Druhá půle se z pohledu diváka jevila vyrovnanější, statistiky dokonce vykazují mírnou převahu Perníkářů. Jenže k naší radosti ne v těch nejdůležitějších položkách. Votrokům se totiž v 57. a 73. minutě podařilo vsítit výstavní góly, oba z těsné blízkosti před branou. O jásot davů se postarali postupně Čihák s Vašulínem. Tím je tabulka střelců zároveň i uzavřena, jelikož do konce zápasu se stav nemění. Votroci tak berou vše. Zisk tří bodů je posouvá na dosah překročení barážového pásma. Votroci, derby je naše!

Sestava Votroků

Zadražil – Spáčil, Čihák, Klíma – Krejčí, Dancák, Pudhorocký, Čmelík (82. Harazim) – Pilař (90. Čech F.), Šašinka (62. Koubek), Vašulín (90. Hais)

Fandění, ultras a vše okolo

Jak již bylo řečeno výše, utkání na Malšák přitáhlo více než osm a půl tisíce diváků. Hosté se dostavili v rovněž vysokém počtu, tentokrát se zvládli vypravit i bez svých pohůnků z Ďolíčku. Oba tábory se opakovaně zdravili, východočeskému koloritu tak bylo učiněno zadost. Fans Hradce si na utkání připravili choreo, v němž si vzali na paškál pardubickou omladinu; dále byla vytažena sektorovka, klasické mávačky a aby se neřeklo – i souprava světýlek. Do produkce byla zapojena i východní tribuna (kartonáda 1905). Na vysoké úrovni byla děkovačka, kterou si užili úplně všichni. Petr Pudhorocký ještě na její závěr doplnil jeden zapomenutý popěvek a bylo to dokonalé.
Příznivci Pardubic si sektor také vyzdobili, s pyrem však úřadovali dost neortodoxně. Poprvé v dějinách moderní hradecké arény tak museli nastoupit hasiči, kteří nadšení pardubických výrazně zvlažili.

Fotogalerie

(autoři fotek: Luboš Lorinc – fchk.cz, Jiří Bezucha – fchk.cz)

Závěr

Nadcházející víkend se Votroci představí v Praze, kde svedou utkání se Spartou. Borci z Letné budou chtít léčit rány z Plzně, v níž dostali solidní čočku. Na druhou stranu – síly pražských může nahlodat jak venkovní zápas s Liverpoolem, tak vykartovaný Krejčí. V každém případě to bude pro Votroky tvrdý oříšek. Moudřejší budeme v neděli večer.