2. kolo: Pohár Mol Cup: FK Spartak Soběslav – FC Hradec Králové 2:4 (1:2)

Vstup Hradce do MOL Cupu skončil očekávaným postupem do 3. kola. Kombinovaná sestava využívající hráčů širšího kádru divizní Soběslav od začátku do konce přehrávala, jenže na startu druhé půle ztratila dvoubrankové vedení a až v samotném závěru ho získala zpět. Lukáš Čmelík se hned po příchodu do klubu uvedl gólem.

Zápas

Klidný první poločas s kaňkou na konci

Pro Soběslav se jednalo o sváteční zápas, vůbec poprvé totiž hrála proti prvoligovému soupeři. Rozdíl 3 soutěží však byl od začátku znát a Votroci, ač s hráči širšího kádru, si začali rychle vytvářet šance. Pudhorocký ale na přední tyči těsně minul a Čmelík s přispěním tečujícího protihráče trefil břevno. A tak mohl Hradec dokonce prohrávat, brankář Vízek si však s ošemetnou situací po rohovém kopu poradil na výbornou.

V 15. minutě to už vyšlo a nešlo o nátlakovou akci. Přihrávka Pudhorockého dostala Štěpána Harazima do dobré pozice na pravé straně, odkud přišla nekompromisní rána na zadní tyč –⁠ 1:0 pro Hradec. Domácí obrana byla dobře organizovaná a do ofsajdu vystavovala útočníky soupeře pravidelně, ale když se jí to nepodařilo, byla z toho obrovská šance, jako tomu bylo v případě seběhu Šašinky, který si však tentokrát ještě na brankáře Července nepřišel. Ondřej Šašinka uspěl až v 31. minutě, kdy svoji dlouhou pravačku natáhl do polovysokého centru Horáka a usměrnil ho mimo dosah vybíhajícího brankáře.

Vzápětí se v další tutovce ocitl znovu Pudhorocký, Červenec se ale blýskl perfektním reflexivním zákrokem. Když už se zdálo, že Východočeši dovedou první poločas do klidného konce, propadl na pravé straně v souboji Klíma a žlutá karta za faul byla jen začátkem velkého problému. Při následném trestném kopu totiž některý z bránících hráčů zahrál rukou a byla nařízena penalta. Vízek ji sice Janu Vítovcovi skvělým zákrokem zneškodnil, jenže při snaze zabránit dorážce se podle rozhodčího dopustil faulu a kopala se další penalta. Jan Vítovec zvládl reparát mnohem lépe a Soběslav byla najednou zpátky ve hře.

Votroci o svém vítězství rozhodli v závěru

Hradečtí do druhého poločasu prostřídali, ale jako kdyby jim závěr první půle a přestávka vzal vítr z plachet. Sice měli nadále výraznou převahu, avšak ta končila před půlkruhem. Dál to nešlo. V 55. minutě se po kontroverzně posouzeném zákroku na Dancáka před střídačkou Soběslavi dostali domácí k útoku do rozhozené obrany a přihrávku z pravé strany poslal z první z nějakých 14 metrů mimo dosah brankáře Dominik Dumbrovský.

Votroci pak i nadále pouštěli soupeře přes půlku jen sporadicky, jenže jejich útoky končily na dobře organizované defenzivě protivníka. Veškerá snaha vyústila jen v několik rohových kopů, ze kterých však Hradečtí vážněji nezahrozili. Minuty plynuly a diváci, kterých se v Soběslavi sešlo včetně několika hradeckých příznivců 1 107, začali doufat v prodloužení.

13 minut před koncem si Votroci vzali vedení zpět. Střídající Krejčí z levého křídla precizně přihrál volnému Lukáši Čmelíkovi a nejnovější posila černobílých barev měla dostatek času k přípravě nechytatelné rány, která málem protrhla síť. Pojistka se dostavila vzápětí. Nejhezčí kombinaci celého zápasu, kdy si míč postupně vyměnili Kodeš, Leibl a od brankové čáry přihrávající Krejčí, vyšperkoval chladnokrevný Pudhorocký, jenž v 87. minutě mohl zakončit sám, ale přihrál do poloprázdné branky Ondřeji Šašinkovi, který už měl jednoduchou práci. Hradec tak splnil roli favorita a postoupil do 3. kola MOL Cupu.

Sestava Votroků: Vízek – Klíma (46. Kodeš), Čihák (70. Leibl), Ševčík (88. Mahr) – Harazim, Dancák, Kučera, Horák (46. Krejčí) – Čmelík (88. Hlaváč), Šašinka, Pudhorocký

(autor článku: fchk.cz)