2. kolo: FC Viktoria Plzeň – FC Hradec Králové 1:1 (0:0)

O nedělním podvečeru 30/7 se na stadionu ve Štruncových sadech odehrálo druhé kolo soutěže sezóny 2023/24. Hradec do Plzně zajížděl po předchozí porážce na Slávii, Plzeň se na zápas chystala rovněž po ztrátě, kterou utrpěla na hřišti Teplic. Oba týmy tak chtěly napravit předešlá zaváhání a návštěvníci se měli na co těšit.

Zápas

Ač byli Votroci v pozici papírově slabšího, pokusili se domácí Viktoriány zaskočit stejně tak, jako se jim podařilo v předchozí sezóně. Do zápasu vstoupily oba mančafty aktivně, cílem našich bylo neinkasovat hned zkraje, což se podařilo. Hra se přelévala ze strany na stranu a nedalo se říct, že bychom na výkony domácích výrazně ztráceli. Průběh prvního poločasu ovlivnil i solidní, byť nedlouhý slejvák. Tak jako tak, útoky měla nebezpečnější Plzeň a dvakrát třikrát nás zachránil bravurní výkon brankáře Bajzy. Počet přímých střel na bránu obou celků byl za pětačtyřicet minut roven jedné.

Druhý poločas se odvíjel v podobném gardu. Hradecké útoky končily na velmi kvalitní obraně plzeňského zařízení, k zakončení jsme se dostávali horko těžko. Těch pár rohů, které jsme mohli ojediněle využít, končilo pokaždé mimo – s vhazováním od autové čáry nám to šlo o dost lépe. Čas běžel a fanoušci Votroků začali pomýšlet na cenný bod. Poté však v 81 minutě přišla studená sprcha. Smolné podklouznutí v malém vápně přineslo Plzeňským jedinečnou šanci, kterou okamžitě využili. O úvodní branku utkání se tak postaral kapitán domácích Lukáš Hejda. Nicméně hraje se do poslední minuty a Votroci zbraně rozhodně nesložili. Poslední síly se přetavily v řádný tlak, který vedl k chybám domácích a k pár žlutým kartám k tomu. V 87 minutě pak dochází k faulu na našeho borce v brankovišti, což k našemu neuvěření vede k penaltě! K exekuci se v kritickém okamžiku staví Vašulín. Ke svému neštěstí však nastřeluje brankáře a k jedinečné příležitosti na vyrovnání tak nedochází. To nevymyslíš. Ale ani to Votroky nezastavuje. V nasazení nepolevují a míč tak stále míří na polovinu soupeře. Vše kulminuje v 96 minutě, kdy se k naší neskonalé radosti po zachycené přihrávce do závaru trefuje naše čerstvá posila, útočník Ondra Šašinka. Po náležité oslavě se hraje ještě dalších pár desítek vteřin a po závěrečné píšťalce zápas končí smírně. Bod do hradecké pokladničky je víc než zasloužený.

Sestava Votroků: Bajza – Klíma, Heidenreich (87. O. Ševčík), Čech – Gabriel, Kodeš (C), Kučera (83. Pudhorocký), Horák – P. Juliš (57. Koubek), Krejčí, (83. Šašinka) – Vašulín

Návštěvnost, fandění a vše okolo

Votroci do západních Čech vyrážejí podle vlastních dispozic, celkem se jich v sektoru schází na bezmála pět desítek. Doping je na slušné úrovni, a to nejen díky kvalitně hecujícím spíkrům Benzenovi s Májosem. Tak to má být! Fandění neopadá ani ve chvíli, kdy pár minut před koncem inkasujeme, ba naopak tlačíme hráče za vyrovnáním, které nakonec přišlo. Po samotném utkání se užíváme s hráči děkovačku, na dálku také zdravíme trenéra Koubka.
Domácí Sektor P podporuje po celý zápas, prezentoval se také choreem, kterým uctil památku jednoho z fanoušků, vše doplněno o červené světlice. Hradečtí a poté i celý stadion reagují potleskem.
Na utkání se do Štruncových sadů vypravilo přes osm tisíc lidí. V součtu s návštěvou na Slávii to Votroky aktuálně staví na špici nejnavštěvovanějších týmů!

Fotogalerie

(autoři fotek: Luboš Lorinc, Jiří Bezucha)

Závěr

Příští kolo nás zavádí po předlouhém čase do skutečně domácího prostředí, na Malšák! Pevně věříme, že fandění bude ještě násobně produktivnější. Však se bude psát historie!