30. kolo: SK Slavia Praha – FC Hradec Králové 1:1 (1:1)

Paráda! Základní část uzavřeli Hradečtí na hřišti Slavie, která byla doma doposud stoprocentní. Votroci se však této bilance nezalekli a v osmé minutě je povedenou střelou poslal do vedení Kučera. Slavia sice srovnala díky nešťastnému vlastnímu gólu Gabriela a v závěrečném nastavení měla nápor, obrana Hradce v čele s Bajzou však zařídila celku zpod Bílé věže bod za remízu 1:1!

Zápas

vvvPřestože byla pomyslná psychická výhoda na hradecké straně, hned v druhé minutě musela obrana Votroků čelit rychlému kontru, který táhnul Lukáš Provod. Jeho zakončení přes nohu ale šlo vedle branky a Pavol Bajza jenom kontroloval. Přestože se posléze hrálo výrazně více na půlce Hradce, byli to právě hosté, kdo v osmé minutě šli do vedení!

Vašulín sklepl za sebe dlouhou přihrávku z hloubi pole přímo za sebe pro Jakuba Kučeru, který dobíhal z druhé vlny. Ten se rozhodl pro střelu z dobrých 25 metrů, míč před Kolářem navíc ještě zaplaval, a i přes jeho zákrok propadl do branky! Vedení ale vydrželo Hradci jenom do konce první dvacetiminutovky. Ousou centroval z pravé strany do vápna na zadní tyč, do míče však nešikovně šel Adam Gabriel a z první poslal balon o břevno do vlastní branky.

Východočeši nehráli přitom vůbec nijak špatný duel. Vyložených šancí neměli sešívaní mnoho a aktivním přístupem k obraně se Hradci dařilo favorita držet na uzdě. I přes jasnou dominanci Slavie ve statistikách tak platilo, že stav duelu v Edenu byl po prvním poločase nerozhodný.

Start druhého poločasu byl hodně divoký. Po malé domů od Holeše měl velké problémy Kolář, nakonec to ale dokázal zachránit a jenom chvíli poté šel do úniku po přesné přihrávce van Buren. Bajzu sice překonal, míč dostal ale do ofsajdu, a tak se hrálo dále za stavu 1:1.

Tlak vršovického celku ale notně sílil a Bajza měl v 55. minutě práci poté, co Zaiferis obstřelem posílal míč na zadní tyč. Votroci hráli především na brejkové situace a po hodině hry byli velmi blízko vedoucí brance. Výborně zahrál na levém křídle Trusa, který snadno prošel přes Ogbua a předložil na Daniela Vašulína, jenž zakončoval z první a Kolář konečky prstů jeho pokus na zadní tyč vyrazil.

I Bajza se musel činit, když dvacet minut před koncem šel do brejkové situace Jurečka a v ideální moment našel van Burena. Nizozemský forvard hlavičkoval do branky, avšak hostující brankář zachránil celou situaci ještě na brankové čáře. Závěr zápasu byl zcela otevřený. Gabriel výborně přebral míč od Vašulína, který byl faulován a z kontru se dostal až do střelby. Kolář však vykopl míč do brankoviště. V dlouhém nastavení poté van Buren odmítl Slavii udržet na prvním místě tabulky, a to i díky skvělému zákroku Bajzy, jenž se proti míči včas přesunul. Hradečtí jsou tak po remíze 1:1 prvním týmem, který v Edenu získal body!

(převzato z fchk.cz)

Sestava Votroků: Bajza – Klíma, Čech, Leibl (78. Pudhorocký, 90+3. Rada) – Gabriel, Smrž, Kodeš, Ryneš – Kučera – Trusa (90. Koubek), Vašulín

Návštěvnost, fandění a vše okolo

Oficiální sraz výjezdníků nebyl plánován, každý se na zápas vypravil podle svých možností. Vlakem, autem, taxíkem – ano, i tací byli! Osm Votroků se schází v Turnovské pivnici, která stojí kousek od stadionu. Výčep je super, všude kolem sice pochopitelně slávisti, nicméně nikdo nemá žádný problém s tím, komu fandíme. Na stadionu je občerstvení rovněž na úrovni – dobrá slávistická jedenáctka. Jeden ze stánků měl pult s nejmenovaným výrobkem z Hradce Králové. V sektoru hostů se nakonec sešlo 36 kusů, support probíhá podle zkušeností z Baníku, tedy jen když Pražáci nabírají vzduch do plic. Každopádně se snažíme, i když nevíme, jestli je nás nějak slyšet. Tak jako tak, opět připravujeme sešívky o body, jejich bilance s námi je poslední dobou žalostná. A co víc, oba uznané góly do rozdílných sítí střílíme my. Oba byly luxusní (ano, i ten vlastňák byl moc povedený) a navíc dáváme tisící gól v lize! Z Edenu si odvážíme velmi cenný bod. Trochu nás mrzela děkovačka, která asi nebyla úplně hodna dosaženého výsledku. Přesto několik hráčů přeskočilo reklamy a šlo si plácnout. Pouze tedy škola relativně nízkého počtu těch, co se z Hradce na zápas vydalo. Krásné počasí, stadion a vše okolo. Pocta Tvrdíkovi za sektor, který je vyloženě pro fanoušky a ne klec (jako třeba v Boleslavi), kde vidíš hovno. F

Sektor Votroků v Edenu

(foto: Lubko – fchk.cz)

Závěr

Votroci zakončili základní část na senzačním osmém místě, sice se neprobojovali do skupiny o titul jako v předchozím ročníku, zároveň se však vyhnou také skupině o udržení a zahrají si o umístění na 7. až 10. místě. Naším soupeřem v semifinále o umístění bude tým Mladé Boleslavi, takže na stadion do Bolky se podívejme ještě minimálně třikrát, než se s ním definitivně rozloučíme.