Parádní 6. místo po základní části!

Psal se začátek března 2021, kdy Hradec prohrál zápas v Líšni 1:2. Tento start jara ve FORTUNA NÁRODNÍ LIZE se Votrokům hrubě nepovedl. Na diskuzích se psalo, co chce dělat Hradec v nejvyšší soutěži, když neporazí ani celek z Brna? Zajíci se počítají až po honu, říká se… A na konci soutěže měli Votroci nejvíce bodů a zaslouženě slavili postup z prvního místa. Ve FORTUNA LIZE hráli výborně a po základní části skončili na skvělém ŠESTÉM místě! Krásná odpověď na otázky z března 2021, že?

Již před sezonou v nejvyšší soutěži bylo jasné, že Votroky ve F:L nepovede duo Zdenko Frťala – Ondřej Prášil. Volba padla na velice zkušeného Miroslava Koubka, ten měl při ruce asistenty Stanislava Hejkala s Hradečákem Adrianem Rolkem. V kádru proběhlo málo změn. Do hradeckého týmu přišli Kubala, Rezek (po podzimu odešel do Pardubic), Klíma, Fendrich a Harazim. V zimní přípravě pak Rybička s Kučerou. Do kádru Východočechů přišli i mladíci Kutík s Jurčenkem.

Kvůli probíhající stavbě nového stadionu museli fotbalisté FC Hradec Králové odehrát svá domácí utkání v mladoboleslavském azylu. V úvodním kole čekala Východočechy pražská Bohemka. O první hradecký gól v lize se postaral Dan Vašulín, pro kterého to byla premiérová trefa v nejvyšší soutěži. Utkání nakonec dospělo k remíze 1:1. I další dva duely skončily remízou 1:1 (Karviná, Liberec). První prohru si Hradec připsal v kole číslo 4. Na hřišti Slovácka Hradečtí prohráli 0:1. V pátém kole Votroci zajížděli na Letnou. Se Spartou drželi krok do cca 60. minuty. Poté Pražané spustili brankostroj a porazili Hradec 4:0. Po Spartě čekala Votroky Plzeň. Tu díky Radově trefě porazili 1:0. Další zápas skončil též výhrou 1:0 pro Hradec. 8. kolo nabídlo prvoligové derby mezi Hradcem a Pardubicemi. Před výbornou kulisou Hradec vyhrál 2:0. Branky vstřelili Král s Vašulínem. Po derby následoval zápas na Slavii. Slavia nedala Hradci šanci a s přehledem vyhrála 4:1. Třetinu základní části uzavřel duel s Jabloncem. Vítězství nad severočeským klubem Votroci ztratili v posledních vteřinách zápasu. V 11. a 12. kole „černobílí“ ochutnali vítězství. Nejprve porazili Zlín 3:2 a poté 3:0 Teplice. Lokotrans aréna v dalším kole uviděla zajímavý souboj. Boleslavští na svém stadionu porazili Hradec 3:2. Hradečtí poté získali dva body za remízy s Baníkem (1:1) a s Olomoucí (2:2). Polovina základní části tak byla u konce. Votroci po polovině byli na skvělém šestém místě. Druhou část ligy začínali domácím duelem s Karvinou. Radova parádní trefa byla jedinou brankou duelu a Hradec si připsal do tabulky 3 body. Po zápase s Karvinou přišla série osmi zápasů bez vítězství. Přišly prohry s Libercem, Spartou, Plzní a se Slávií. Body za remízy brali jen v zápasech se Slováckem, s Budějovicemi, Pardubicemi a s Jabloncem, kde opět přišli o vítězství v závěru. A bylo krušno. Jak Hradec ztrácel, tak se pomalu dotahovaly týmy ze spodku tabulky. Důležitý zápas přišel 12. března. Hradec v mladoboleslavském azylu hostil Zlín, který se úspěšně dotahoval. Východočeši duel zvládli a vyhráli 2:1. Stejným výsledkem pro Hradec skončil i zápas v Teplicích. Do konce základní části zbývaly jen 4 kola. Hradec se blížil ke klidné záchraně. Bitva o Boleslav vítěze neměla. „Domácí“ Hradec remizoval s „hostující“ Boleslaví 2:2. Jistou záchranu v nejvyšší soutěži znamenal bod z horké baníkovské půdy za remízu 0:0. Ve 29. kole v bitvě o šestou příčku Votroci zvládli. Sigmu Olomouc po skvělém výkonu porazili 3:0. Závěrečné kolo bylo hodně dramatické. Hradec držel šesté místo a bylo jasné, že hůř než 8. místo brát nebudou. Votroci v posledním kole remizovali 1:1 a díky prohrám Liberce a Mladé Boleslavi skončili na skvělém 6. místě a budou hrát skupinu o titul! Toto umístění je nejlepším umístění po rozdělení Československa. A kdy naposledy byli Votroci na šestém místě? To už je hodně desítek let…

Šesté místo je nejlepším umístění od sezony 1962/1963!

Fotbalisté Hradce Králové obsadili 6. místo. Za třicet zápasů získali 40 bodů (skóre 38:40). Devětkrát odešli ze hřiště jako vítězové, osmkrát jako poražení a připsali si 13 nerozhodných výsledků. Třináct remíz ale není nejvyšší počet v sezoně. Hradec skončil v počtu remíz na druhém místě těsně za severočeským Jabloncem (14).

Nejčastějším výsledkem Votroků byla remíza 1:1. Tento výsledek se objevil na světelné tabuli hned šestkrát. Druhou příčku obsadil opět remízový výsledek, tentokrát 2:2 (5x). Pomyslný bronz braly prohry 0:1. Takhle Votroci prohráli se Slováckem, s Libercem, se Spartou a s Plzní.

1. 1:1 (6x)
2. 2:2 (5x)
3. 0:1 (4x)

Nejvyšší výhrou v základní části bylo 3:0. Tříbrankové vítězství se zrodilo v „domácích“ zápasech. Prohru 0:3 si odnesly celky Teplice a Olomouc. Prohra o 4 góly… Tento rozdílový výsledek byl v zápasech se Slavií (1:5) a se Spartou (0:4).

Nejlepším střelcem černobílého baletu byl záložník Jakub Rada. Ten zaznamenal devět přesných tref. Stříbro bere kapitán Adam Vlkanova (6) a o třetí příčku se dělí dva forvardi – Pavel Dvořák a Daniel Vašulín (oba 5).

1. Jakub Rada (9 branek)
2. Adam Vlkanova (6 branek)
3. Pavel Dvořák, Daniel Vašulín (5 branek)

Hradec zaznamenal 38 vstřelených branek. Tento počet je nejvyšší počtem vstřelených branek od vzniku samostatné české ligy.

Když se podíváme na období, kdy Hradec vstřelil branky, tak nejvíce jich dal v období mezi 76. minutou až koncem zápasu. Votroci vsítili 10 branek. Také jim šly i začátky zápasů. Do 15. minuty se radovali z gólu osmkrát. Období inkasovaných branek bylo velice vyrovnané, ale čas mezi začátkem druhého poločasu a 60. minuty byl pro Hradec nejhorší. V tomto rozmezí inkasoval celkem osmkrát.

Korunu krále vlastních gólů nikdo nevyhrál. Votroci si ve třiceti zápasech nedali ani jednou vlastní gól.

Nesmíme také zapomínat nahrávače. Nejlepším nahrávačem se stal Adam Vlkanova s osmi přihrávkami na gól. O jednu asistenci méně má Jan Mejdr. O bronzovou příčku se dělí se dvěma asistencemi Filip Kubala a Štěpán Harazim.

1. Adam Vlkanova (8 asistencí)
2. Jan Mejdr (7)
3. Filip Kubala, Štěpán Harazim (2)

Bodování v týmu vyhrál jednoznačně Adam Vlkanova. Kapitán za 29 odehraných zápasů získal 14 bodů (6+8). Na druhém místě se umístil nejlepší střelec Hradce Jakub Rada (9 bodů). Třetí místo získal youtuber Honza Mejdr (8 bodů)

1. Adam Vlkanova (14 /6+8/)
2. Jakub Rada (9 /9+0/)
3. Jan Mejdr (8 /1+7/)

FC Hradec Králové byl nejvíc faulující tým FORTUNA LIGY. Za třicet zápasů si připsal 516 faulů (druhé Teplice 431). Východočeši také získali nejvíce žlutých karet (77). Červenou kartu dostali Urma, Kodeš a Čech. Nejvíce karet v černobílém dresu získal záložník Petr Kodeš. Kody získal za 24 zápasů 12 žlutých a jednu červenou kartu. Velký palec nahoru si zaslouží stoper Hradce Jakub Klíma. Ten za 1959 odehraných minut získal pouze jednu žlutou. Skvělý počin hradeckého plejera. Navíc je i nejlepším Votrokem v počtu vyhraných osobních soubojů.

Hradecký tým v základní části kopal 8 penalt. Nejčastěji pokutový kop prováděl Jakub Rada. Záložník ve službách Votroků kopal 4 penalty a všechny úspěšně proměnil.

Hranici 2 000 odehraných minut pokořili tři hradečtí plejeři. První místo bere kapitán Adam Vlkanova, který odehrál 2 552 minut. Bohužel do posledního zápasu s Bohemkou nenastoupil. S Olomoucí totiž dostal 4. žlutou kartu. Druhým nejvytíženějším hráčem je obránce Jan Mejdr (2 520 minut) a bronz bere další obránce. Jan Král odehrál 2 149 minut.

1. Adam Vlkanova 2 552 OM
2. Jan Mejdr 2 520 OM
3. Jan Král 2 149 OM

Do návštěvnosti domácích zápasů výrazně promluvil mladoboleslavský azyl, kde hrají svá domácí utkání po dobu stavby nového stadionu. Do Lokotrans arény si našlo cestu 15 405 diváků. Průměrná návštěvnost byla lehce nad 1 000. Tyto čísla patří k nejhorším číslům v lize. Na patnáctém místě jsou v počtu návštěvnosti Pardubice.

Nyní čeká fotbalisty Hradce skupina o titul. V prvním zápase přivítají v Lokotrans aréně pražskou Slavii. Zápase je na programu v neděli 24. dubna.