15. kolo: FC Hradec Králové – FK Pardubice 4:1 (4:1)

Nedělní zápas byl jako z říše snů. Naši fotbalisté odehráli skvělé utkání a soupeři z nedalekých Pardubic nasázeli v prvním poločase čtyři branky. Ve druhé půli mohli skóre ještě navýšit, ale to se nepodařilo, mrzet nás to však rozhodně nemusí.

Zápas

Jak už bylo psáno, utkání jsme zvládli bravurně. Skóre zápasu jsme otevřeli velmi brzy, psala se asi 5. minuta a prosadil se důrazný Durdevic. Kotel domácích ještě pořádně neoslavil první branku a Pardubicím se podařilo vyrovnat. Naštěstí to byl jejich poslední přesný zásah. Na druhé straně to tam ovšem padalo dál, když se opět trefil Fahry, tentokrát přeloboval vyběhnutého brankáře. Na tři jedna po rohu nakrátko zvýšil patičkou Kuba Pokorný. A čtvrté brance předcházela akce Adama Vlkanovy, jehož střelu brankář vyrazil, ale důrazný Da Silva propálil vše co mu stálo v cestě. Moc povedený první poločas, náš důraz ve vápně byl skvělý.
Ve druhé půli jsme si spíše hlídali hosty, aby nevsítili kontaktní branku, což se jim nakonec nepodařilo. Naše defenziva s brankářem Radimem Ottmarem pracovali výborně.
Diváci už v prvním poločase vyvolávali “dejte jim bůra”. Pátou branku mohl vstřelit po faulu na Kopečného z penalty Vlkanova, ale míč napálil pouze do břevna. Velkou šanci měl ještě Mára Plašil, ale scházely mu k zakončení centimetry.
Velmi povedený zápas, pochvala je na místě, ale je potřeba se dobře připravit na předehrávku 16. kola se Znojmem, která je na programu 23.11. od 18 hodin na hřišti soupeře.

Návštěvnost

Na stadion si našlo cestu 1950 diváků. Pořád je to velice nízké číslo, jelikož se jedná o derby, a tak by měl být určitě plný dům (tribuna). Na druhou stranu lze říct, že některé fanoušky hradecké kopané na stávající stadion nepřinutí přijít už vůbec nic a čekají dále na vysněný nový stadion.
Nicméně diváci, kteří přišli, tak určitě nelitovali a zápas ač je nejbližší lajna od tribuny 20-30 metrů si museli užít. :-)

Fandění, ultras a vše okolo

Na derby se chystáme asi 10 dní dopředu, trochu jsme to podcenili, ale nakonec vše naplánované stíháme připravit. V kotli se nás sešlo okolo 150 fanoušků, sektor je ověšen hlavními vlajkami Ultras Hradec a Votroci 2000, vpředu na plotě pak visí ostatní zástavy. První prezentaci si připravujeme hned při nástupu, kdy byla rozvinuta nad hlavy plachta s logem Ultras Hradec, nápisem “Musí se s námi počítat” a červenými světlicemi. Druhá prezentace přichází na řadu v 70. minutě a je věnována hradecké fotbalové legendě Janu Rolkovi, který oslavil své sedmdesáté narozeniny!
Po druhé plachtě v kotli zavonělo pár kusů pyrotechniky. Nechyběly ani tři hlavní mávací vlajky (FCHK, Votroci 2000, Ultras Hradec) a pár menších mávaček.
Fandění bylo lehce nad průměrem, ale někteří by si určitě představovali více. Ono hodně dělá umístění sektoru, který je daleko od hřiště a navíc nemá střechu, k tomu pravému fanatismu je pak hrozně dlouhá cesta.
O emocích v zápase netřeba snad ani psát. Až na pár pokřiků, které si oba tábory na dálku vyměnily nebylo na co reagovat. Vzhledem k tomu, jak jsou sektory umístěny, tak to nemělo rozhodně takový náboj jako v letech předešlých. Další důvod, proč něco konečně začít dělat s tím stadionem.
Děkovačka byla parádní, po dlouhé době jsme si ji užili se vším všudy.
Do kasičky se nám podařilo vybrat + utržit z prodeje z vlepky 4 065 Kč, za což děkujeme. Peníze budou použity na jarní prezentování našeho tábora.

Hostů bylo v sektoru okolo osmdesáti. Jejich support narušilo po jejich brance proražení blány u bubnu a potom už to měli těžké. Fandění tedy nemá cenu zvlášť hodnotit, ale jejich počet oproti rokům minulým se zvedl a překvapil.

Fotogalerie

(Autoři fotek: Ondřej Littera – fchk, Radek Klier – fkpce, Michal Fanta/HD)

Závěr

  • Smekáme klobouky před fotbalisty, ale makáme dál!
  • Derby je opět naše, votroci!
  • Oslava je na místě, ale nic velkého, ještě nás čeká Znojmo!