23. kolo: FC Hradec Králové – FC Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Ve 23. kole nejvyšší soutěže hostili hradečtí fotbalisté na své půdě Viktorii Plzeň. Utkání nabídlo mnoho zajímavých momentů, ale ten nejdůležitější, který zahýbal skórem zápasu, byla deset minut před koncem Hejdova střela hlavou a západočeši si tak z Hradce Králové odvezli všechny tři body.

Zápas

Zápas mezi Hradcem a Plzní byl plný zajímavých momentů. Hned ve druhé minutě utkání měl jít do sprchy plzeňský obránce Hejda, jenž zastavil rukou míč a zmařil tak gólovou šanci Votroků, kdy mohl hradecký hráč upalovat sám na brankáře. V prvním poločase měl každý tým po jedné vážné šanci. Pavel Černý a ani Hořava nebyli úspěšní. Plzeňskou šanci vychytal bravurní zákrokem Ottmar. Na začátku druhého poločasu kopala Plzeň penaltu. Pavel Černý se dotkl Petržely, ten upadl ve vápně a rozhodčí Marek ukázal na značku pokutového kopu. Ottmar vystihl směr a Hořavovu penaltu lapil. Po hodině hry musel skončit s máváním jeden asistent rozhodčího kvůli svalovému zranění. Na jeho místo nastoupil Zbyněk Proske, který byl čtvrtým rozhodčím. Plzeň tlačila, ale Hradec odolával. Pak přišla 81. minuta a Kopicův přímý kop. Na něj si naskočil Hejda, který vyběhl z hraničního ofsajdu a hlavou se nemýlil. Hradec usiloval o vyrovnání, ale neúspěšně. Votroci ani letos na jaře doma nevstřelili branku a prohráli 0:1.

Návštěvnost

Na zápas s Viktorií Plzeň si našlo cestu pouze 2266 diváků. Nelze se vymlouvat na páteční termín, pozdní čas, televizi ani počasí. Lidi zanevřeli na vedení klubu a přestávají svůj tým podporovat, ač jim to rve srdce. Nepomáhá tomu samozřejmě ani marketing klubu v čele s panem Šedivým. Z marketingu opět nulová snaha nalákat fanoušky do hlediště. Za to V.I.P. sektor za sklem v teplíčku s chlebíčkem v ruce praskal ve švech.

Fandění, ultras a vše okolo

Sektor domácích zůstal i pro tento zápas prázdný a bude tomu tak minimálně do konce sezóny. Hradečtí se přesto prezentují nápisem “KOMU NENÍ RADY, TOMU NENÍ POMOCI”, jež visí celý zápas na místě, kde jindy visí hlavní vlajka kotelníků. Nápis je mířen směrem k vedení klubu, které stále ignoruje naše požadavky. My se ovšem vzdát nehodláme a budeme bojovat!
Pochvalu zaslouží fanoušci z hlavní tribuny, kteří se to teď občas snaží na Malšáku “táhnou”. Snaha se jim rozhodně po včerejšku nedá upřít, hnali hráče za vyrovnáním, ale nestačilo to. Nutno dodat, že i většina z nich je nespokojená s naším vedením a spíše jim je líto hráčů, že jsou doma bez hlasité podpory kotle.

Fanoušků Viktorky dorazilo do Hradce Králové okolo sto padesáti. Jejich support byl pozvolný, ale snažili se podporovat svůj tým celý zápas. Dovezli si také choreografii v podobě červených a modrých igelitů doplňujících o nápis “Plzeň”. Bohužel, choreo vydrželi nad hlavami pouze pár vteřin, poté jejich tým vsítil jedinou branku zápasu. Zaznamenáno bylo i pár kusů pyrotechniky.

Hodnocení hráčů

V našem hodnocení se může odrážet naštvání z výsledku, je psáno dle našeho pohledu bez ovlivnění ze strany médií.

Hráči předvedli výborný kolektivní výkon.
Brankář: super výkon, vysoký standard si drží dál. Situace před gólem vypadala chaoticky, asi to nebylo v jeho silách.
Obrana: Spokojenost s oběma stopery i beky. Krátký hrál výborně a Mudra ač není tak technicky talentovaný, předváděl své maximum. Dokonce nám předvedl několik průniků ve sprintu, které jsme od něho v minulosti nevídali. Škoda, že si neumí lépe srovnat mířidla, nebyl pod tlakem. Chválíme a jen tak dál.
Záloha: Jirsák kazil více než obvykle, ale bereme to tak, že je u nás krátce a musí si zvyknout. Je zkušený, u něho nebude problém. Janoušek si odehrál svůj vysoký standard. Trubač si potřebuje najít svoji tvář tak, jako se o to snaží Mudra. Zatím je nevýrazný, možná mu nesedí post který hraje. Malinský je kapitola sama pro sebe, běžecký talent bez potřebné techniky. U něho nikdy nevíte, co se stane. Jeho problém je v produktivitě a ve zbrklém řešení situací. Mohl ( měl) poslat dva své spoluhráče samotné na bránu, ale zastavil se a zbrkle vystřelil. Zkušený ligový hráč by taková řešení volit neměl.
Útok: Bez Pavla Černého, který vybojuje každý souboj to momentálně asi nejde. Bez střelce to ale taky nejde. Co s tím? Pázler střelec byl a možná bude, Žondra bohužel. Ten gól svým herním stylem v lize nedá.
Plzeň hrála špatně a my jsme měli na to ji porazit. Jenže proč nedokážeme dát gól ani ze situací, z kterých by např. náš soupeř lehce skóroval je záhadou. Plzeň není Bayern. Možná letos vybojuje svůj poslední titul na dlouhá desetiletí. Už teď je jasné, že bez pomoci rozhodčích to těžko dokáže. Tak dobrá není. Byli jsme herně dobří, v šancích jsme zcela selhali.
Tiskovka: Trenér Frimmel zhodnotil utkání s důrazem na to, že jsme to Plzni chtěli znepříjemňovat. Za znepříjemňování se ale body naštěstí nedávají. Fotbal není krasobruslení. Dát gól je základem téhle hry. Znepříjemňování je uznání porážky dopředu. Úkol zadaný trenérem jsme tak vlastně splnily. Výsledek je ovšem zklamání. Nemáme nic.
Proč pan Šedivý na klubovém webu nepustí také názory trenéra druhé strany? Asi si myslí, že to lidi nezajímá. Všechno jenom napůl. Taková klasická polovičatost je bohužel charakteristická pro celý náš klub. Hrát dobře, ale nedat gól. Je jedno jestli Plzeň nebo Dukla, Brno. Pořád dokola. Doma góly nedáváme.

Fotogalerie

Závěr

  • Za první poločas zaslouží hráči poděkování, druhá půle byla slabší
  • Oťas, parádní výkon! Jsi skutečně naše jednička a opora týmu, děkujeme!
  • Na Velikonoce míříme do Edenu, tak snad budeme nadělovat my a ne domácí :-)