17. kolo: FK Pardubice – FC Hradec Králové 1:2 (1:0)

V dohrávce 17. kola FNL zajížděli hradečtí Votroci do nedalekých Pardubic. Zápas, který se měl odehrát 5. března, se uskutečnil v úterý 19. dubna od 17:00 hodin. Důvodem přeložení bylo nepřizpůsobivé hřiště. Vzdálenost mezi Hradcem a Pardubicemi je dvacet kilometrů a proto není divu, že do Pardubic přijelo mnoho hradeckých fanoušků. První vzájemný duel v této sezoně skončil remízou 1:1.

Zápas

Fotbalisté černobílých barev se díky vítězství nad rivalem vyhoupli na první místo tabulky. Výhra se ale nerodila lehce. V brance nastoupil Jirka Lindr, který nahradil vykartovaného Radima Ottmara, když v pátečním zápase v Budějovicích obdržel červenou kartu.

V prvním poločase byli jasně lepší Pardubáci. Obrana Hradce měla s jejich útoky velké problémy. K prvnímu vážnějšímu ohrožení hradecké branky přišlo v sedmnácté minutě, kdy Kim zahrával trestňák a Jirka Lindr míč lapil. Domácí dále ohrožovali branku Votroků. Nejprve Řezníček střílel mimo a poté hlavička Kudrny skončila těsně vedle Lindrovy branky. Pět minut před koncem se přeci jen pardubičtí fotbalisté gólu dočkali. Na Kimův centr si vyskočil Petráň, který přesnou hlavičkou nedal našemu brankáři šanci – 1:0.

O přestávce trenér Pilný udělal dvě změny v sestavě. Schwarze s Janouškem nahradili Krátký s Trubačem a bylo to hned znát. Votroci do druhého poločasu vlétli jako uragán a po rohovém kopu s následnou tečí Holeše se radovali poprvé – 1:1. Hradec byl v tu chvíli lepší a hlavně nezastavitelný. Po hodině hry Krátký prudce nacentroval do vápna Pardubic a nejlepší střelec FNL, Honza Pázler, usměrnil podruhé míč za záda Frydrycha – 1:2. Hradec mohl poté přidat další góly, ale neúspěšní byli Zorvan, Pázler a poté znovu Zorvan. S blížícím se závěrem byla hra rozkouskovaná. V nastavení mohli vyrovnat domácí, ale z přímého kopu netrefili branku. Naopak na druhé straně mohl přidat třetí gól Vlkanova, ale místo střely zvolil nahrávku. Nic se poté už nestalo a tak hradečtí fotbalisté mohli slavit posun na první místo tabulky FNL. Hradec vyhrál derby v Pardubicích 2:1.

Příští zápas sehrají Votroci na svém stadionu v Malšovicích, když v sobotu 23. dubna přivítáme od 11:00 hodin SFC Opava.

Návštěvnost

Vzhledem k přesunu zápasu (pozn. údajně kvůli terénu, my si o tom ovšem myslíme své) na úterý se nedala očekávat nikterak veliká návštěva, určitě ne vyprodáno, ale i přes tento nelichotivý termín si diváci cestu na stadion Pod Vinicí našli. V hledišti přihlíželo zápasu na druhou ligu úctyhodných 2147 diváků.

Fandění, ultras a vše okolo

Na utkání se hradečtí příznivci vydávají společně vlakem oděni do černé barvy. V sektoru a na montované tribuně pro hosty se sešlo okolo 350 votroků. V úvodu utkání se prezentujeme dvaatřicetimetrovou plachtou s nápisem HRADEČÁCI a menším podnadpisem “Kdybys tak náhodou měl pocit, že jsi sám”. O přestávce přichází na řadu rozdávání černých a bílých pláštěnek, které si všichni ihned oblékají. Do této prezentace se zapojila i montovaná tribuna, což jsme neplánovali, ale vypadalo to opravdu efektivně.
První půli je fandění na dobré úrovni, ale snaží se nám ho překazit aktivní pořadatelé, kteří dostali příkaz, že nesmí stát na plotě speaker – nakonec došlo však ke kompromisu a vzájemnému respektování. Bohužel než se vše vyřešilo, dost to ubralo na supportu a navíc jsme inkasovali. Druhá půle byla daleko lepší, votroci útočili na bránu, kde jsme měli sektor a hnali jsme je za vyrovnáním, které přišlo vzápětí. Po chvilce přišla vedoucí branka Hradce a kotel byl ve varu.
Bohužel ani v druhé půli se to neobešlo bez excesu, tentokrát byla aktivní pořádková jednotka a také hasiči, kteří měli velkou práci s naším “táborákem”.
Výsledkem bylo několik zraněných a zadržených, policie na stadiony nepatří!

Domácí kotel byl slušně zaplněn, ale nebyl téměř slyšet. Neměli žádnou prezentaci, nejspíš jsme to od nich ani nečekali. Krom jednoho černobílého kapesníku na plotě prakticky nic nepředvedli.
Jejich bída, naše radost!

Fotogalerie

(Autoři fotek: Luboš Lorinc, Stanislav Kolařík, podlizatky.cz, fanoušci)

Závěr

  • Derby je naše! Výhra v hledišti i na hřišti! Tak jsme první no a co?!
  • Do fondu se vybralo 3502 korun, děkujeme všem, kteří přispěli!
  • Nezvykle v sobotu od 11:00 přivítáme Opavu, dorazte do kotle!