20. kolo: FC Hradec Králové – 1. SC Znojmo FK 3:1 (1:1)

Na stadionu pod Lízátky bylo v neděli opět veselo, důvod k radosti nám udělali hradečtí votroci, kteří smetli lídra FNL za Znojma 3:1, obrat utkání přitom naši borci dokázali s jedním hráčem v poli méně. O to více je pro nás vítězství cennější a nezbývá než ho potvrdit třemi body z Varnsdorfu.

Zápas

Od šlágru kola se dal očekávat ofenzivní fotbal z obou stran a fanoušek Hradce Králové i Znojma se tak mohl těšit na zajímavou podívanou.
Votroci po neúspěšném zápase ve Frýdku nastoupili v sestavě z drobnějšími úpravami, poprvé nastoupil v základní sestavě Marek Krátký a po odpykání trestu (4x ŽK) se vrátil do sestavy ostrostřelec Honza Pázler.
Úvod zápasu byl opatrnější, oba týmy spíše čekali s čím přijde soupeř. První nakonec zaútočilo Znojmo, po sérii rohů měl šanci Šamánek, ale jeho pumelici zblokovala hradecká obrana nebo snad dokonce Radim Ottmar. Rohy hostů nepřestávali, ve 27. minutě zahrávali další, ale paradoxně jsme z něho těžili my. Tomáš Malinský se zmocnil míče a pelášil na branku soupeře, předložil míč lépe postavenému Zorvanovi a pro něho už byla lahůdka vyškolit bezmocného Veselého – 1:0. Vedení votroků trvalo pouze deset minut, hradečtí nedokázali být natolik důrazní ve svém vápně a přišel trest od Pokorného, který nedal dělovkou Ottmarovy šanci – 1:1.

Začala druhá půle a nejméně vhodný okamžik, Plašil vyfasoval druhou žlutou kartu a musel předčasně pod sprchy. Černobílí se ovšem semkli a byli to právě oni, kdo byl více na míči. Zdá se to být nepochopitelné, ale na hřišti byl v tu chvíli pouze jeden tým, paradoxně ten, který měl o jednoho hráče v poli méně.
Znojemskou pasivitu ztrestal v 69. minutě muž zápasu Tomáš Malinský, který si při střele pomohl hostujícím obráncem, jež jeho centr zblokoval do sítě – 2:1. V tu chvíli se dal očekávat tlak hostů, ten však stále nepřicházel. Ottmar stáhl několik centrů, ale žádná střela ne a ne přijít. Tři minuty před koncem jsme měli zahrávat po jasné ruce pokutový kop, ale píšťalka zůstala němá. V samotném závěru musel nuceně střídat Radim Ottmar, kterému nechtěně poranil ruku jeden z našich hráčů – přejeme brzké uzdravení!
Radima nahradil dorostenec Adam Ordelt, pro kterého to byla obrovská zkušenost. V nastaveném čase neunesl vývoj hry brankář Veselý, jenž nesmyslně nakopl Pázlera, následovala červená karta a penalta. K pokutovému kopu se postavil Petr Mareš a s přehledem stanovil konečný stav vypjatého zápasu – 3:1.

(autor: Kuksič)

Návštěvnost

Krásné sluneční nedělení odpoledne přilákalo na prohnilý Malšovický stadion lehce přes dvanáct stovek diváků. Kolik by asi na stejný zápas přišlo lidí, kdybychom už hráli na novém stadionu? Snad už to nebude dlouho trvat a nebudeme se muset touto myšlenkou vůbec zabývat.
Nicméně lze říci, že fanoušci si přišli zápas užít, hlavní tribuna votroky povzbuzovala a často se přidávala ke kotli, za což jim patří palec nahoru.

Fandění, ultras a vše okolo

Již během týdne hecujeme lidi z hokeje a votroky, kteří už na fotbal moc nechodí, abychom jsme se opět sešli na fotbalovém stadionu „Pod lízátky“ a vytvořili hráčům důstojnou atmosféru. Ovšem nejspíše to bylo marné. V kotli se sešlo asi padesát lidí, tedy žádná sláva. Jako každý zápas jsme se obávali špatné atmosféry, ale utkání se Znojmem bylo výjimkou, a tak se nám povedlo z minima, vytvořit maximum nebo-li “I s malým kašpárkem se dá udělat velké divadlo”. Stejné pořekadlo platilo i pro hosty – možná to byl jeden z důvodů, proč jsme začali pořádně fandit (pozn.: na stadionu v Malšovicích se nám dá se říct od derby nenaskytl soupeř, aby jsme se dokázali více vyhecovat).
V 10. minutě vytahujeme plachtu dvou smutných okurek s nápisem “ČAS NA NAKLÁDAČKU PO HRADECKU”. Od té doby šlo fandění prudce nahoru, musím podotknout, že se na postu supportlídra objevil Benzen a byla to hlavně jeho zásluha, že kotel šlapal, jak by měl. Po obdržené brance fandění trochu opadlo, ale celý druhý poločas už jsme si opět užívali, ač tomu hodně pomohli naše branky. Při děkovačce bylo odpáleno pár kusů stroboskopů.
Po celý zápas byl kromě vlajek Ultras Hradec, United Vandals, Votroci 2000, KHS, CNC, Veteran Fans, KW a UBHK vyvěšen transparent na podporu francouzské Generace Identity, která bojuje s přílivem imigrantů ve městě Calais.

„Okurkáři“ přijeli v hojném počtu a mile nás překvapili. Myslím si, že nikdo z nás by nečekal, že by mohli přijet ve více než 10 lidech ovšem opak byl pravdou. Opticky vypadalo jejich fandění dobře, ale bohužel jak už to tak na našem stadionu bývá, moc jsme je neslyšeli. Mrzí mě chování policie, protože fanoušky Znojma asi brali během zápasu na výslech po jednom. Nejspíš bránili ve výhledu svojí mávačkou. Aktivní muži zákona zde dlouho neúřadovali, tak si nejspíš řekli, že v živém vstupu by to mohla být pro ně dobrá reklama.

(autor: Macíík)

Fotogalerie

(foto: Luboš Lorinc, Adam Grossman)

Závěr

  • Výhra nad lídrem tabulky FNL v deseti lidech
  • Ve středu na odvetu poháru do Bolky! V neděli pak další kolo, votroci zajíždí do Varnsdorfu!
  • Jedno máme společné! A.C.A.B.!