Prohlášení zástupců kotle

Vzhledem k událostem z posledního domácího kola Synot ligy jsme se po dlouhotrvajících diskuzích rozhodli reagovat. I když fanoušků spíše ubývá než přibývá, činnost represivních složek stále zvyšuje své počty, aktivitu a bohužel i agresivitu. Vrcholem bylo bezdůvodné zbití a následně vykonstruované obvinění Lukáše Vernera ze strany 1. zásahové jednotky Městské Policie Hradec Králové.

Jestliže před lety ministr vnitra zakázal přítomnost těžkooděnců při fotbalových zápasech (kromě konkrétních pozvání ze strany hlavního pořadatele z důvodu nezvladatelných výtržností), byl k tomu pádný důvod. Vyvolávání agrese ze strany zásahových jednotek a zranění nevinných fanoušků policejním zásahem. Obcházení nařízení tím, že Městská Policie vytvoří zásahovou jednotku a ta bude přímo přítomna zápasům na tribunách, kde bude „asistovat“ fandění v kotli je nepřijatelná. Od začátku už pouze svou přítomností zde vytváří dusnou atmosféru a čeká na jakoukoli záminku k zásahu. Fanoušci Hradce nejsou žádní pokusní králíci, na kterých si budou zakuklená individua chladit svou agresivní žáhu.

Situaci na stadionu velmi dobře zvládá pořadatelská služba. Vše má pod kontrolou kamerový systém. Tak proč další nedůstojná opatření proti fanouškům ?

Tato situace nás donutila vydat následující prohlášení:

Pokud se při zápase objeví v areálu Všesportovního stadionu Městská policie, fanoušci v „kotli“ přestanou fandit a opustí sektor.

Je na klubu jakou strategii zvolí, jestli tichý stadion se zásahovou jednotkou Městské policie na tribunách, nebo fandící stadion v režii „kotelníků“.

Každý musí uznat, že v takovém prostředí, kdy jsme obklopeni ze všech stran pořadatelskou službou, hned v druhé řadě Městskými těžkooděnci, natáčeni několika kamerami PČR si připadáme nedůstojně. Poměr pořadatelů a policistů na počet vlajkonošů při zápasech dosahuje absurdních čísel. Kotel se zmenšil i z těchto důvodů a poslední zbytky „ultrasáků“ už tento stav nechtějí akceptovat. V prostoru západní tribuny žádné obtěžující policisty nechceme. Věříme, že šéfové klubu zaujmou takové stanovisko, které nenaruší naše dobré vztahy a spolupráci. Bude ve prospěch nás všech. Jinak se budeme muset s celozápasovým fanděním z „kotle“ na domácích zápasech rozloučit. A to by byla velká škoda.

P.S. : Když vyjedou hradečtí fandové na venkovní stadiony, nic podobného jako doma je nečeká. Žádná jednotka těžkooděnců se na ně v areálech stadionů nechystá. Proč by zrovna Hradec Králové měl být výjimkou? Věříme vedení našeho města, že situaci pochopí a vyřeší.