Výjezdové vysvědčení – FK Teplice

Na konec zpackané sezóny zbýval zápas jen o tom, jak alespoň slabě vylepšit reputaci a úkolem fans bylo zajistit, abychom na kontě neměli potupnou výjezdovou nulu. Přečtěte si, kam nás zavedla cesta kolem hradu Bezděz a skrz opičí hory, v jakých podmínkách probíhalo rozloučení s ligou a jak vypadá stadion a divácké zázemí dalšího ambiciózního klubu.

  • Cena vstupného + počet diváků

Lístek v Teplicích za kilo, což na poslední zápas sezóny, který nic neřešil a měl tvrdou konkurenci v podobě víkendového programu k zahájení lázeňské sezóny, bylo asi zbytečně moc. Na počet hradeckých fans by to vliv opravdu nemělo, ale domácích by třeba v případě nějakého symbolického vstupného třeba dorazilo o něco víc. Takhle se na Stínadlech tísnilo 1 270 diváků  (7% z kapacity 18 221) a na rozlehlém teplickém stadionu to působilo hodně smutným dojmem . Takovou návštěvu vystihuje poměrně přesně jedno slovo – trapná. Jinak poklidnou atmosféru spíše narušoval hlavně velice hlučný buben domácího fanklubu, bubeník se nejspíš nafrčel něčím hodně kvalitním, protože celý zápas do toho naprosto nepříčetně řezal a na skoro prázdných tribunách se to neuvěřitelně rozléhalo. Nejspíš i to zmátlo jednoho z nejmenovaných hradeckých fans, který po většinu zápasu jel svůj soukromý chorál „Teplice, Teplice“ :-D

  • Přístup do sektoru  + výhled

Prozíravě jsme měli předem domluvené parkování až u sektoru před stadionem a nebýt toho, museli bychom auto nechat snad až někde v Ústí. Vzhledem už k avizované „Lázeňské“ byla všechna dostupná parkoviště obsypaná auty, což nám nevadilo a pobaveně jsme mohli sledovat, jak nám před vjezdem ke stadionu místní pořadatelé uctivě otvírají bránu pro vjezd. Zaparkovali jsme pár metrů od pokladen a trochu nás překvapil velký počet policejních dodávek a dalších motorizovaných jednotek, ovšem nakonec jsme se dozvěděli, že tentokrát nejsme objekt zájmu my, ale PČR si u stadionu udělala centrální stanoviště s ohledem na probíhající akce ve městě. U budky, která strojí trochu zvláštně v meziprostoru parkoviště si koupíte lístek a pokračujete o pár metrů dál ke vchodu a kontrolám. Ze sektoru je bezproblémový výhled, tribuny jsou celkem strmé a když si vylezete až nahoru pod střechu, máte všechno jako na dlani. Sice opět všude visí otravná síť, ale asi největší antifans zbraň jsou nabroušené špičky plotu a rozhodně bych na něj spadnout např. zadní částí těla nechtěl. :-) Dále zaujme velice dobrá akustika a chybí snad jen kompletní uzavření stadionu ještě jednou tribunou za brankou, ale při takových návštěvách jako v sobotu je to asi zbytečné… ale stadion jinak po vizuální stránce a výhledu pro fans téměř nemá chybu.

  • Občerstvení a WC

Hned za vchodem do sektoru je standardní bufetové okénko, kde kralují dvě místní „tety“ a ukázalo se, že ani nevadilo, že v nabídce bylo bohužel pouze jen nealko pivo v plechovkách. :-) Klobásy byly na výběr dvě (bílá a čertovská) a jestli platí to nejlepší na konec, v případě teplických klobás to platilo dvojnásob. Chuťově naprosto luxusní záležitost s možností výběru hořčice, křenu, dva krajíce chleba…tohle fakt nemělo chybu.  Navíc obsluha vycházela vstříc a v průběhu zápasu nebyl problém se domluvit na opečení na zakázku, aby to tam zbytečně nesušili. Vyzkoušel jsem obě dvě, o fous víc mi asi chutnala čertovská, ale výběrem jedné nebo druhé tady opravdu nebylo co pokazit. Mínus dávám pouze za absenci pivka, ale to není chyba obsluhy. Záchody vypadají mírně sociálně a hned za dveřmi upoutá pozornost zamřížovaná místnost, v které je naházený všelijaký bordel, jestli je to skladiště nebo alternativní cela předběžného zadržení, kdo ví. Mám pocit, že je to spíš pozůstatek původních záchodů, kde kdysi byly jen dvě díry do země tj. klasický záchod v tureckém stylu a z nějakého důvodu to zůstalo zachováno. Ale např. ve Zlíně se tím evidentně inspirovali. :-D

  • Security + PČR

Hned zkraje jsme zaregistrovali problém, který měla vlaková posádka, protože securitka požadovala v rámci kontrol sundat boty. Dohromady nás bylo devět lidí, motalo se kolem několik vestičkářů a o něco větší skupinka PČR a chystali se provádět „důkladnou kontrolu obuvi“.  Lepší příklad zbytečné buzerace snad nikdo dát nemohl. Co tam asi tak v devíti lidech (z toho tři ženy a jeden kinder ultras) můžeme dělat??? Někdo bohužel při vydávání pokynů opravdu zapomíná používat hlavu a že měli předtím problém s plným sektorem fans Sparty je jejich věc, ne naše… několika horkokrevným jedincům v naší výpravě se to samozřejmě oprávněně nelíbilo a docházelo k naprosto zbytečným slovním přestřelkám, což znuděně pozorovala nastoupená jednotka PČR, kterou vyvedlo z letargie pouze pokřikování o menšinové sexuální orientaci. Devět lidí… a naprosto zbytečné a tupé plnění zadaných pokynů “my za to nemůžeme, nám to takhle řekli”, chjo… Naštěstí po debatě s chlapíkem, který tomu všemu nejspíš velel, jsme se aspoň shodli na tom, že tohle fakt ne a ti, kteří zůstali před vchodem boty dolů dávat nebudou. Tím ovšem potíže nekončily, další neřešitelný problém byl s choreem na velké plachtě. Vše už bylo popsáno v reportu tak pouze doplním pár drobností. Po rozbalení poměrně rozměrné plachty a posouzení příp. závadnosti obsahu textu, došel velící sekuriťák k verdiktu, že „hmm…do držky, tak to neprojde“.  Na otázku, co je závadného na slovu „držka“ si nevěděl rady a zavolal svého nadřízeného. Po cca 5 minutách přišla další dvojice včetně hlavního pořadatele, cca 3x obešli celou plachtu, načež došli k závěru, že musí zavolat někoho od PČR. Po dalších asi pěti minutách dorazil povolaný orgán – nejspíš někdo z protiteroristicko-lingvistické jednotky, protože měl pod paží složku pravděpodobně s výkladovým slovníkem, obešel opět 2x celou plachtu, kroutil nespokojeně hlavou a celá skupinka se odebrala k poradě a vynesení konečného rozhodnutí.  Po dalších asi 10 minutách všichni došli k závěru, že je to celé namířené proti PČR (nápis A.C.A.B.) a navíc je to na nevhodném materiálu, který by mohl lehce shořet. No, bez komentáře. Ještě dodám, že při průchodu do sektoru po mě už nikdo ani nechtěl ukázat vstupenku a po šacovačce jsem ani nemusel rozbalovat vlajku s Brůnou, takže kdybych tam měl napsáno to samé co na choreu, nikomu by to asi nevadilo. Jinak v sektoru byla securitka naprosto v pohodě, pobavilo mě, když si chtěli dát cigáro, schovali se úplně dole za vlajkami, jak kluci za školou. :-) PČR se kromě problému s luštěním šifry na choreu dále nijak neangažovala.

  • Souhrn

Na konec zpackané sezóny to byl vcelku příjemný výlet včetně nočního rozloučení na Malšáku s Adrim. Dojem kazí nepovolené choreo a zbytečná prvotní angažovanost security se zouváním bot, ale vynikající klobásky a celkem jednoznačná výhra dojem hodně vylepšily… ovšem můžeme předpokládat, že v druhé lize to bude opět malinko volnější a čeká nás spousta destinací, které ještě výjezdovým vysvědčením neprošly. :-)