Výjezdové vysvědčení – FK Baumit Jablonec

Hodnocení dalšího výjezdu do Jablonce – dočtete se, jak moc je drahá sranda zajít na fotbal v Peltově království, zda si PČR opět připravila nějaké zábavné cvičení a jak vypadá zázemí pro hostující fans u klubu s těmi nejvyššími ambicemi.

  •  Cena vstupného + počet diváků

V Jablonci chtějí nejspíš z fotbalu udělat veskrze lidovou zábavu a cena tomu naprosto odpovídá – nikde jinde se na ligu nedostanete za dlouhodobě stabilních 60,- korun a k tomu vyfasujete i program zdarma. V kombinaci s poměrně příznivou vzdáleností to tak dělá pro peněženku jeden z nejpříjemnějších výjezdů, bohužel trochu nešťastný termín zápasu (pátek od 18 hodin) nejspíš způsobil to, že bus nebyl úplně plný, ale buďme k sobě upřímní…..je otázka zda by to např. v sobotu odpoledne vypadalo jinak. Pro domácí jsou ceny nejdražších vstupenek na úrovni 110 Kč a i tak je v podstatě vždy problém Střelnici zaplnit – povedlo se to nedávno při zápase se Spartou, ale to nejspíš díky tomu, že zhruba polovina lidí přijela z Prahy. Tentokrát dorazilo 4 063 diváků a jak už bylo zmíněno v reportu, tento počet byl nejspíš hlavně zásluhou početného hasičského osazenstva, kterým byl zápas a hlavně doprovodný program věnován. Vzhledem k tomu, že kapacita jabloneckého stadionku není z největších (6 108), tribuny vypadaly opticky celkem zaplněné, tudíž rozhodně nebyl důvod si myslet, že v tomto případě někdo použil známý příbramský koeficient. Z Hradce dorazilo všemi možnými i nemožnými prostředky cca 60 lidí.

  • Přístup do sektoru  + výhled

Příjezdová cesta ke stadionu je dost tragická – bus musí z hlavní, kterou lemovaly zaparkovaná auta, prudce odbočit doprava, vyjet mírný kopec poměrně úzkou silnicí a domotat se přímo před pokladnu u sektoru, která už tradičně byla pod dohledem všemožných dohlížečů. Po zakoupení příjemně levné vstupenky čeká méně příjemná šacovačka – sekuritka se rozhodně nestydí vám sáhnout v podstatě všude, takže pokud se vám určitý fyzický kontakt echtuje, doporučuju nasadit suspenzor nebo si tam strčte aspoň bramboru. Sektoru je umístěn v rohu za brankou stejně jako např. na Slovácku s tím rozdílem, že je sice hřiště stejně blízko, ale paradoxně na bližší branku je výhled přes různé mříže, sítě a podobné kraviny poměrně omezený. Ale oproti takovým skvostům jako např. Jihlava je to v pohodě, vše zastřešeno, tribuna je uzavřená i z boční strany, takže severní vítr zde rozhodně není krutý a navíc to dává hodně dobrou akustiku pro fandění. Pamětníci můžou pod tribunou nostalgicky zavzpomínat při pohledu skrz plot na zbytky původních kamenných ochozů jablonecké arény.

  • Občerstvení a WC

V případě žízně a hladu rozhodně neumřete, stačí seběhnout po schodech dolů k zamřížovanému okýnku, kde koupíte pivko, nealko, klobásu a takový ten klasický stadionový sortiment. Co se klobásy týče, žádný gurmánský zážitek to není, trochu gumová konzistence přebitá množstvím papriky a o podílu masové složky by se dalo taky lehce polemizovat. Ale pokud máte hlad tak se to dá, v žebříčku si rozhodně stojí výš než ostravské mražené párečky nebo dvounožičky z Příbrami. WC v podobě toitoiek je už nejspíš takový obvyklý obrázek pro kluby ucházející se o evropské poháry, ale vzhledem k tomu, že v Boleslavi nejspíš taky splňovaly nejpřísnější normy pro bezpečnost a komfort např. při zápase s Lyonem, můžeme být vlastně rádi, že jsme tento evropský nadstandard měli k dispozici. Klubu s ambicemi na Ligu mistrů takové zázemí opravdu sluší.

  • Sekurity + PČR

Protože po naší poslední návštěvě v Jablonci došlo k nepěknému incidentu, kdy PČR trochu razantněji prováděla školení, jak se má správně nastupovat do autobusu, což následně podle oficiální policejní verze někteří naši fans nějak nepochopili, čekali jsme, co se asi tak vyvrbí tentokrát. No v podstatě nic co by stálo za řeč….zásahovka byla sice připravená, při cestě do Jablonce jsme byli po překročení bezpečné přistupové zóny k městu klasicky monitorování, ale jinak celkem zívačka. Při vstupu do sektoru Vám sekuritka šibalsky poradí, že v sektoru sice vlajky na přední plot věšet nelze, ale z vnějšku kde to pak nemáte pod kontrolou ano – klidně to tam dejte, my to hlídáme….tak určitě. :-) Během druhého poločasu se ukázalo, že i zadní plot není úplně bezpečný a je nutno ho i přes „zabezpečený“ přístup zkrátka hlídat.  Další menší vzrušení nastalo po zápase, kdy nás drželi cca 20 minut v sektoru s tím, že údajně v nedalekém lese běhá 10 Poláků, s kterými si nejspíš osazenstvo zhruba tří plně naložených dodávek nedokázalo poradit. Bez komentáře…..před busem už došlo pouze k menší slovní výměně názorů mezi Darth Vadery a dvěma obdivovateli Star Wars, ale bez nějakých následků. PČR tentokrát nějak výraznou aktivitu nevyvíjela.

  • Souhrn

Co dodat….poměrně levný výjezd na krátkou vzdálenost, nejlepší bylo asi počasí a zastávka v pivovaru Rohozec. Zápas nám moc radosti nepřinesl, ale to se na druhou stranu tak nějak čekalo, stejně tak fandění mohlo být určitě lepší. Boj o záchranu vlastně teprve začíná, klíčové zápasy před námi, rozkaz pro následující dva týdny zní jasně – zadupat Příbram a v co největším počtu vyrazit do Budějovic.