22. kolo: FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 0:3 (0:1)

Ve 22. kole jsme se střetli s pražskou Spartou. Již před zápasem bylo jasné, kdo bude favoritem a kdo se bude hnát za vítězstvím. Sparta si s Hradcem poradila a zvítězila 3:0, ale nutno podotknout, že byli “votroci” zdatným soupeřem a dostali se i do gólových šancí. Bohužel, fotbal se hraje na góly a tentokrát to prostě nestačilo.

Zápas

Do zápasu jsme vstoupili oproti tomu v Jihlavě se dvěma změnami. Vykartovaného Čermáka nahradil navrátilec do sestavy Halilovič a na postu beka se objevil místo zraněného Mareše Plašil.

Utkání jsme nesehráli zrovna špatně, Spartě jsme byli vyrovnaným soupeřem. Dokázali jsme si vytvořit gólové šance, ale bohužel se nám je nepodařilo proměnit. Hosté naopak svoje šance využili a utkání nakonec jednoznačným výsledkem vyhráli.

První branku po samostatné akci obstaral reprezentant Kadlec, který se prosmýkl mezi hradeckými obránci a Koubkovi nedal absolutní šanci. Za tohoto stavu se šlo i do kabin. V druhé půli se Hradec několikrát dostal do již zmiňované “gólovky”, ale Štěcha jsme překonat nedokázali. Na druhé straně Kadlec našel centrem nehlídaného Lafatu a bylo prakticky rozhodnuto. Třetí branku pět minut před koncem přidal nikým nekrytý Krejčí.

“Votroci” tak nedokázali přidat do tabulky žádné body, ale bylo vidět, že do zápasu dali vše a Spartě určitě nedarovali nic zadarmo.

Návštěvnost

Ohlášeno bylo 7100 diváků, ale návštěva byla určitě desetitisícová ne-li vyšší. Sparta je mančaft, který táhne, a tak bylo již dopředu jasné, že utkání navštíví spousta “svátečních” fanoušků. Velká škoda, že tito lidé nechodí na Hradec pravidelně, potom by nám návštěvy záviděl kde kdo. Na druhou stranu musím uznat, že hosté měli také slušné zastoupení na tribunách, neboť Sparta má spousty fanklubů po celé republice a právě ve Východních Čechách jich je celá řada.

Fandění, ultras a vše okolo

Sraz v kotli byl tentokrát domluven půl hodiny před zápasem. Schází se nás poměrně slušný počet, a tak jsme chtěli trochu sladit dva nové chorály. Bohužel celá akce se nakonec ruší z důvodu řevu komentátora a písniček z reproduktorů. Na zápas jako takový je nás v kotli kolem tří stovek.Ve 20. minutě roztahujeme plachtu se znakem klubu, kterou doplní lesklé stříbrné a černé fólie + doplňující nápis “JIŽ 110 LET – VŠECHNO NEJLEPŠÍ”, čímž jsme vyjádřili 110. narozeniny našeho klubu. Po hodině hry přichází na řadu druhá prezentace v podobě černobílých mávaček, efekt vypadá slušně, bohužel je škoda, že asi dalších třicet vlajek zůstává ležet na zemi a nikdo se jich nechopí. Během zápasu a po jeho skončení se odpaluje pár kusů pyrotechniky. Fandění bylo lehce nadprůměrné,střídáme pokřiky s chorály a nezapomínáme dvakrát pozdravit našeho “kamaráda” Váchu. Určitý plus je, že se fandilo po celý zápas i za nepříznivého stavu.

Sparťané vyprodali svůj sektor do posledního místa + měli vyhrazen ještě jeden sektor vedle, který byl také plný. Prezentaci si bohužel nepřipravili, za zmínku stojí pouze smuteční nápis pro mladého sparťana z Jičína, který zahynul při autonehodě. :( I letenští odpálili pár kusů pyrotechniky, zejména jeden dým byl hodně povedený. Jejich doping byl spíše průměrný, na rozlehlém stadionu byly slyšet spíše pokřiky.

Fotogalerie (Adam Grossman, podlízátky.cz)

Závěr

  • Se Spartou to nevyšlo, v pátek jedeme do Jablonce! Musíme jít zápas od zápasu…
  • Tentokrát nás nespasil ani čáp Filip, který na zápas dohlížel ze svého tradičního místa
  • Choreografie se podařila asi z 80%, ponaučení pro nás choreomany
  • Zkuste se prosím trochu chovat k vlajkám na tyčích, díky!
  • Do choreofondu se tentokrát vybralo pramálo, dá se to nazvat fiaskem