Koty pro Deník: Proč bychom v lize nemohli překvapit?

Zajímavý rozhovor poskytl Deníku Koty.

Už v sobotu nastane den D. Hradečtí fotbalisté sehrají úvodní utkání nového ročníku Synot ligy, v němž od 17 hodin přivítají „pod lízátky” Teplice. Nejen samotní hráči „votroků”, ale 
i jejich fanoušci se už třesou na úvodní výkop.

„Každý zápas bude napínavý, vyrovnaný a nesmírně důležitý. Rozhodovat budou maličkosti, především efektivní koncovka. V závěru sezony se bude počítat každý bod.

Jak fanoušci uvítali brzký 
návrat „votroků” do ligy?

Brzký návrat znamená splnění snu. Podle mého po loňské výměně trenérů a odejití většiny zkušených hráčů málokdo z řad zkušených fanoušků našeho klubu okamžitý návrat na sto procent očekával. To, že se to povedlo, je skvělý úspěch. Proto skalní příznivci pociťují nadšení častokrát ještě dnes, zvláště po tom, co jsme slavně zvítězili v derby s Pardubicemi a zároveň tak zaslouženě postoupili zpátky mezi elitu.

Chystají fandové nějaké novinky pro ligovou sezonu. Plánujete znovu nějaká chorea?

Chorea plánují naši Ultras stále dokola, nepřetržitě. Život fanouška nikdy nekončí. Aktuálně plánujeme rozlučku s Jirkou Poděbradským. Novinky v podobě nových chorálů přijdou postupně. Chorea budou kvalitnější. Kotel se jistě rozroste a bude středobodem atmosféry „pod lízátky”.

Jaké by podle vás mohly být průměrné návštěvy na domácí zápasy?

Návštěvy budou podle kvality a jména soupeře. Divácký průměr neklesne pod šest tisíc. Přece jen liga je liga. Každý zápas bude napínavý, vyrovnaný a nesmírně důležitý. Rozhodovat budou maličkosti, hlavně efektivní koncovka. Na konci sezony se bude počítat každý bod.

Zamlouvá se vám posílení hráčského kádru?

Posílení se mi opravdu zamlouvá, má hlavu a patu. Přeju všem novým hráčům, aby se prosadili, i když všichni víme, že všem to nevyjde. Ale to je sport. Mužstvo bude dobře připravené fyzicky, kouč Prokopec je tím pověstný. Máme se určitě na co těšit.

Troufnete si říct, na jaké umístění mezi elitou současný 
Hradec má?

Šesté místo je asi strop. První pětka bude jasná. Ale vždycky někdo překvapí 
a hraje nečekaně nahoře. Tak proč bychom to nemohli být my? (usměje se)

Určitě vás nenechává klidným téma výstavby nového stadionu, že?

Takzvaná „přestavba” mě opravdu nenechává klidným. Tato nekonečná story už musí skončit. Víte, jako předseda fan-klubu jezdím bohužel i na pohřby. Někdy mám pocit, že i já zemřu a nikdy se nedočkám toho, abych viděl „votroky” běhat pod tribunou tak, jako je to jinde v daleko menších a méně významných městech samozřejmostí. Zeslábl mi trochu zrak a vidím, jaký to je problém. Někteří kluci z tribun, co jsou už tam nahoře, mi říkali: „Jendo, ty se toho ještě dožiješ, my už ne.” Smál jsem se jim, ale teď začínám mít pochybnosti.

Jak byste si tedy výstavbu osobně představoval?

Musíme připravit nejúčelnější variantu rekonstrukce. Ta, která se celkem logicky nabízí, je asi jediná reálná a nejméně finančně náročná. Tou je postupná přestavba se zachováním lízátek, rekonstrukcí východní a výstavbou úplně nové západní tribuny. Nemůžeme se donekonečna spoléhat na nějaké hry developerů. Varianta s obchodním domem je jedinečná svou nadčasovostí i obchodními podmínkami, které byly městu nabízeny. Jen blázen by to nebral. Ale teď už jde do tuhého a my musíme začít stavebně něco předvádět, jinak nás zbytek republiky kopne kamsi… A takovou ostudu si 
„salon republiky” nemůže dovolit. Máme krásné sály, haly, filharmonie, divadla. Jenom fotbal, paradoxně ten největší fenomén, má svůj hlavní stan ve chlívě, sice uklizeném, ale je to stále stodola, kde vyprávíme V.I.P. hostům, že zanedlouho snědí steak v klubové restauraci s výhledem na hřiště. Oni jenom kroutí očima nad rozpadajícím se hledištěm, plísní a rezatými trubkami.

Fotbalové příznivce během jara popudily některé kroky předsedy FAČR Miroslava Pelty. Jak jste to vnímal?

Vnímám to podobně jako oni. Hon na čarodějnice. Zalíbit se kdesi. Pelta je velký byznysmen, umí počítat dopředu. Něco mu to přinese a tak to tlačí. Fanoušci budou vždy ve svém „kotli” stát. Dávat tam sedačky, to je plýtvání penězi a umělé vytváření překážek lidem. Fotbal vždy zůstane lidovým sportem pro všechny, místem, kde budete slýchat tu a tam emoce, sprostotu či urážky. Tak to prostě je. Tisíc kilometrů od nás se lidé zabíjejí ve válce a my se tady budeme třepat a platit pokuty kvůli tomu, že je někdo vůl. Tribuny jsou poslední ostrovy svobody, kde se něco děje, co je spontánní a nejde jen tak ovlivnit. Lidé jako Miroslav Pelta chtějí ovládat všechno, i kdyby to bylo proti veškeré logice. Proto stále vymýšlejí nové zákony, předpisy, řády či pravidla. Tudy ovšem cesta nevede.

Zdroj: Hradecký Deník, autor Petr Tomeš    http://hradecky.denik.cz/fotbal_region/sef-fanklubu-kotoucek-proc-bychom-v-lize-nemohli-prekvapit-20140725.html