Souhrn sezóny z pohledu FANS scény

Přátelé, kamarádi. Konec sezóny je za námi, a tak si společně uděláme obsáhlejší rekapitulaci, jak jsme prožili tuto postupovou sezónu.

Ještě před zahájením sezóny se na Kuksu koná 2. ročník Votrok cupu, kde vítězí fanouškovská skupina BWP. Turnaje se zúčastnilo celkem dvanáct týmů a všichni si to parádně užili. Turnaj proběhne i letos opět na Kuksu a bude se konat 19.7. 2014 se začátkem v 8 hodin. Srdečně jste zváni nejen na fotbálek, ale i maso na lorně a pivečko. OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Druhý den po turnaji ihned míříme na první výjezd v sezóně. Pohárový los nám přidělil Novou Paku, ovšem zápas se hrál v Novém Bydžově, kam zavítala početná skupina votroků. Na fanoušcích jste poprvé mohli zahlédnout pruhovaná trika VOTROCI. V zápase jsme zvítězili a postoupili do dalšího kola.

bydžov   Po úspěšně vyhraném poháru nás hned na začátek čekal velký zápas, východočeské derby. Hradecký kotel se po problémech s tzv. kotelnicemi umístil v sektoru vedle kotle. Ve slunečném až infarktovém odpoledni jsme si na tribuně vedli velmi dobře, fandilo se organizovaně bez větších přestávek. Při nástupu hráčů zvedá západní tribuna žížaly v barvách města a před nimi je vytažen nápis HRADEC – NAŠE MĚSTO – NÁŠ KLUB. V prvním poločase ještě vytahujeme na provazech plachtu se lvem Alexem, jak žere perníček.

pce1

pce3pce2  V druhém kole nás los posílá do Karviné, kam razíme jedním holobusem. Prezentujeme se dresem VOTROK a snažíme se i za nepříznivého stavu povzbuzovat náš  tým, nakonec bohužel prohráváme a na vítězství si musíme ještě počkat.

Karviná1

Karviná2   Vítězství však nepřichází ani ve třetím kole, kdy jsme doma přivítali Táborsko. Fanoušci jsou opět v sektoru vedle kotle, ale již je přislíbeno, že vedení udělá malé změny a na další domácí zápas už budeme na svých místech, tedy v sektoru “H”. Zápas s Táborskem se nám vůbec nevydařil, nejen, že nemáme žádné choreo, ale i fandění stojí za houby. Druhý poločas dokonce přestáváme fandit, což by se stávat nemělo.

Táborsko   První vlakový výjezd, slušný adrenalin, odjezd z Hradce o půl 1 ráno. Zajímavá perlička, že choreografii jsme dělali v tu noc od deseti do půlnoci na Malšáku. Do Třince přijíždíme v ranních hodinách ve značně dobré náladě. Již na vlakáči roztahujeme plachtu VĚRNÍ A BLBÍ – STÁLE S VÁMI – ULTRAS HRADEC.

Plachta se objevuje ještě na stadionu, kde se nás schází více než sto. Fandění ovšem i přes první výhru v sezóně dost pokulhávalo. V závěru zápasu se objevuje trochu dýmu.

Třinec1

Třinec2   Po Třinci nás čekal opět pohár a votroci opět po roce zavítali do Dvora Králové. Hradeckých vyrazilo do města SAFARI zhruba dvě stě, dokonce se snažili o organizované fandění a proběhlo i oslavné pyro. Úspěšný zápas ve Dvoře, kdy jsme domácí deklasovali 0:7, nám do třetího kola přidělil ligistu z Jablonce.

Dvůr   V pátém kolem byl support na stadionu pod lízátky mizerný, bídná návštěva, přitom dorazili exligové Budějovice, které měli stejné ambice jako my, brzký návrat do ligy. David Vaněček v zápase střílí hattrick a natahuje vítěznou šňůru. Při zápase je vytaženo krásně namalované choreo, ale bohužel se vloudila chyba, když se přetrhl provaz na vytahování a celé to tak skončilo menším fiaskem.

budějovice   Vítěznou sérii jsme prodloužili i ve Varnsdorfu, jeden z nejpovedenějších výjezdů. Před zápasem jsme zavítali na pouť (kolotoče, vláček, střelnice), kde jsme si to nesmírně užili. Na zápase vytahujeme plachtu z předešlého zápasu a tentokrát vychází akce na jedničku. Nesmíme zapomenout na Hamplika, který otestoval, jak pevný mají ve Varnsdorfu plot a skončilo to “šlincem” v obličeji. Nejhezčí okamžik zápasu zřejmě Zelího sólíčko, po kterém skóroval Mára Kulič.

Varnsdorf1Varnsdorf2Varnsdorf3   Další výhru v řadě jsme si připsali i doma se Sokolovem, kde došlo k premiéře ve vybírání po celém stadionu, který prošla naše děvčata z kotle. Z fotbalu sice skoro nic neměly, ale vybraly pěknou sumu. Za zmínku stojí, že Malkin ovládá celý zápas oba dva bubny úplně sám. Benzen burcuje celý zápas, po fans stránce paráda, nejlepší podzimní support, ovšem choreo bylo tentokrát ze slabšího soudku.Sokolov2Sokolov1   V osmém a devátém kole jsme zavítali na soupeřovi hřiště. Ani na Žižkově a a ni v Ústí nebylo žádné choreo, ale za to byli v obou zápasech použity žluté ohně. Zápas na Žižkově jsme pojali ve stylu mafiánů v černém a s brýlemi, efekt celkem dobrý. Na stadionu pod vysílačem si také odbyla premiéru vlajka Region 1905.

žižkov1

žižkov2

Naopak v Ústí byly poprvé k vidění flagy Jarozvěře a Lukavce. Celkový výsledek z těchto zápasů činil šest bodů při skóre 3:0 pro votroky.ústí   Po sérii vyhraných utkání nás čekalo 3. kolo poháru s Jabloncem. Během zápasu panuje naštvanost fanoušků ze sestavy, jakoby jsme to chtěli soupeři usnadnit. Pohár přeci není o tom zkoušet hráče, ale bojovat o cíle nejvyšší.

V zápase se objevují konfety, gratulace Plášovi k narozené dcerce a po zápasová menší pyroshow. V tento zápas také probíhá první domluva s fotografem Lubošem Lorincem, který fotí naše prezentace dodnes. S poháru nakonec vypadáváme po slabém výkonu a prohře 0:1.

jablonec1

jablonec2   V desátém kole si odbývají s Mostem premiéru vlajky na tyčích, kterých je celkem devadesát. Jeden z lepších podzimních supportů, jednota a zapálenost do fandění. I přesto, že nás je v kotli kolem dvou stovek, tak si to užíváme. Jen je škoda, že na votroky i nadále chodí málo diváků, proč asi?

most   Další kolo se mobilizujeme do Vlašimi, kam vyráží dva holobusy a několik aut. Bohužel policie sbalila speakera, a tak je fandění z počátku hodně chladné. Druhý poločas zachraňuje Castorr, který si napoprvé nevedl vůbec mizerně a klidně by se jednou mohl stát lídrem kotle. Do Vlašimi jsme si přivezli balónky se žlutými a červenými bengály. Nutno podotknout zajímavou věc z tohoto výjezdu. Farářem Vlašimi je kovaný votrok, potkali jsme ho čirou náhodou v jedné z hospod a Jirka Faust ho odměnil šálou.

Vlašim

vlašim2   V posledních čtyřech kolech nás čekají týmy ze spodku tabulky. Nejprve se v Hradci představil nováček z Frýdku, který jsme smetli 3:0. Klub na tuto akci pořádal akci vláčkem na fotbal, která se v sezóně objevila ještě na jaře. Celý zápas visí na zábradlí nápis “Fotbal je jen záminka, hlavně že je večírek”. Nápis doplňuje plachta policejního auta s fanatiky, kteří na autě tancují.

Frýdek1Frýdek2   Po Frýdku následoval výjezd do Prahy, kde jsme se utkali se Střížkovem. Sektor pro hosty u plotu pár metrů od hřiště, prostě jako na okresním přeboru. Přivezli jsme si i choreo a nakonec se nám daří ho odprezentovat. Na plachtě je Blanický rytíř na koni a nápis mluví za vše. Bohužel zápas ostudně v závěru prohráváme a domů odjíždíme zklamaní.

střížkov

střížkov1   Ztracené body jsme se pokoušeli urvat hned v dalším zápase doma, když jsme přivítali Zlín. Čekali jsme také, že dorazí někteří ševci, ale místo toho dorazila sparťanská Falanga, která obsadila sektor hostí a potupila tak fanoušky Zlína. Během zápasu je dvakrát vytažena plachta s postavičkami Pat a Mat se sloganem “Jak švec o body přijde” a toto choreo se nakonec potvrdilo i na hřišti, protože ševci nakonec o body přišli.zlín   Podzim uzavíráme opět v Praze, tentokrát je naším soupeřem poslední Vltavín a opět ztrácíme body. Bereme pouze bod za remízu 1:1, ovšem půlka kotle se skvěle baví, k vidění je pyrotechnika, černobílé kulíšky a parádní ozvěna na stadionu, kterou několikrát využíváme. Druhá půlka spíše nadává na výkon, ale i na to má fanoušek právo.

vltavín1vltavín   Nakonec se na podzim hraje ještě předehrávka s Karvinou, která se bohužel odehrává netradičně v pondělí večer a navíc v televizi. Na tento zápas jsme si připravili hned tři produkce. Tou první byly již známé vlajky na tyčích. Druhou prezentací byly Havlovy prsty k 17. listopadu + vyvěšené české vlajky. Jedna byla bohužel obráceně. Nutno podotknout, že písmena nápisů byla vytvořena z listí. Třetí prezentací byla po zápasová pyroshow přímo s hráči v kotli – silný zážitek.

Karvoška2Karvoška1

Karvoška3

Karvoška4   V zimní pauze využíváme jeden den ke stmelení fans a premiérově fanklub Votroci 2000 pořádá zimní halový turnaj fanoušků, který vyhrává skupina Notor Fanatics. Po turnaji se všichni hromadně přesouvají na náš svatostánek, kde se koná předvánoční pyroshow. Ta se až na pár chybiček daří a ohlasy byly pouze kladné. Ještě nesmíme zapomenout, že jsme jeden den společně s basketbalovými fanoušky navštívili fakultní nemocnici v Hradci Králové a donesli nemocným dětem dárečky.

notor fanatics

pyrošoupyrošou1   V přípravě na jaro stojí za zmínku výjezd do Drážďan, kde hrajeme v krásné Glucksas aréně a všichni si zápas užíváme. Jediné minus, že nedorazilo více fanoušků Dynama, asi je pro ně Hradec velká neznámá.

dresden   První jarní kolo a hned ostrý souboj o první místo v tabulce. Velká mobilizace votroků, kteří vyráží třemi autobusy. V zápase roztahujeme plachtu, kde vítáme posily, bohužel nevychytáváme velikost sektoru. Druhý poločas je odpáleno několik ohňů. Fandění je mizerné a navíc přicházíme o část z jedné naší vlajky. Tento zápas si určitě za rámeček nedáme. Cestou domů se autobus s náčelníkem Kotym stavuje na hradě, kde probíhá přednáška, utkáváme se s místními ovcemi a beranem ve třetím poločase a prcháme domů.táborskotáborsko1   Důležité body jsme vybojovali hned v dalším zápase doma s Třincem. Ale pěkně popořadě. Hradecký kotel se na začátek utkání shází na montovačce, kde uctíváme památku za zesnulého fanklubáka Bóďu Dědečka. Na jeho počest odpalujeme šest ohňů. Poté se kompletně přesouváme do sektoru “H”. Zde rozvíjíme plachtu s ultrasákem a doplňujícím nápisem “fotbalová horečka pokračuje”. Fandění je po celý zápas na vysoké úrovni, po zápase je odpáleno ještě šest rosiňolek.Třinecdomatřinecdoma1třinecdoma2   Po zvládnutém zápase s Třincem nás čekal nejméně početný výjezd do Budějovic. Bohužel, termín pro nás šibeniční. Lidé z Hradce chodí do práce i v pátek, nejsme žádný socky. Přesto někteří votroci berou dovolené a do Budějovic jedou. Sice malý počet, za to choreografie se vydařila nad míru. Černobílá plachta s nápisem ČERNOBÍLÁ JE JEN JEDNA – TA HRADECKÁ! Pochvalu zaslouží výrobci chorea, i roztažení se nám vydařilo. Vstřelenou branku oslavujeme pyrotechnikou. Fandíme seč síly stačí, ale počet byl bohužel zklamáním.budějkybudějky2   Ve dvacátém kole jsme hostili Varnsdorf, na stadion přišlo přes dva tisíce diváků, což je pramálo, ale i západní se tentokrát zapojovala do povzbuzování, za což zasloužila pochvalu. V tomto zápase jsme zvolili na naše poměry těžší choreografii. Uprostřed kotle rozvíjíme A.M.F. míč a v kotli ještě tři nápisy směřující na naší radnici ohledně situace kolem stadionu. Akce se vydařila na jedničku. Velkou pochvalu v tomto zápase zasloužil Maklin, ale speaker zrovna neměl svůj den. V druhé půli jsou opět vytaženy mávačky a kotel ihned vypadal k světu.VarnsVanrs1   Zápasem v Sokolově odstartovali mizerné výkony votroků na venkovních hřištích, co se týče předvedené hry. Do Sokolova ráno vyjíždí jeden holobus a pár aut. V sektoru jsme pěkně namačkaní a ověšujeme ho vlajkami. Naše choreo se bohužel nevejde do sektoru, a tak je po domluvě se sekurity vytaženo před plotem. Bohužel, opět se potvrzuje chyba choreomanů, kteří zapomněli v nápise na jedno písmenko. Nápis doplňují balónky. Cestou domů nás potkal bůh, který nám na cestu přibalil naše štěstí, „čápa Filipa“, který nás od té doby doprovázel na všech domácích zápasech a přiletěl i na derby.Sokolovvenku   Před zápasem se Žižkovem se bohužel rozbil megafon, a tak fandí spíše spodní řady, vršek jako by nebyl. V zápase vytahujeme jednu prezentaci v podobě siluety Bílé věže s nápisem patrioti. Nápad dobrý, ale provedení jsme mohli zvládnout lépe. Poté už se společně se žižkovskými věnujeme předsedovi FAČR Peltovi, společnými pokřiky apod. Při zápase probíhá první prodej placek a magnetek.žižkovdoma   Druhý zápas doma v řadě byl zajímavý tím, že přišlo 1905 diváků, tedy stejné číslo jako je rok založení našeho milovaného klubu. V zápase s Ústím přišlo do kotle méně lidí než se Žižkovem, ale fandění bylo o to lepší, už i díky opravenému megafonu. Velmi dobře si v tomto zápase vedl Benzen. Na zápase nechyběla mezi montovačkami májka, kterou zařídil Blackandwhitee. K vidění byla i socha svobody s pyrem v ruce, ovšem bohužel jsme nevychytali velikost, ale nakonec jsme se s tím slušně vypořádali.ústí1ústí2   Na zápas do Mostu vyjíždí jeden holobus, fandění i díky hře je na bodu mrazu. Dojem zápasu zlepšuje až rýpavá plachta votroků s Mostečákem u počítače a nápis Vládci se(r)veru. (Most patří v II. lize k těm nejaktivnějším celkům). Jinak se tento výjezd moc nevyvedl. Hádka s hráči, přerušený zápas kvůli Peltovi a rozhádání se i mezi sebou.Mostvenku   Do dalšího utkání jsme si již vše vyříkali, ale zápas s Vlašimí zcela bojkotujeme, jediný kdo je v kotli je čáp a nápis Pelto, tohle jsi chtěl? Na východní tribuně vyvěšen vtipný inzerát, po kterém spustila hlavní tribuna pokřik “Pelta ven!” Po zápase ještě urovnány neshody s hráči.

Vlašimdoma1Vlašímdoma2   Po úspěšném zápase s Vlašimí vyrážíme minibusem do Frýdku. Nedokáži si vysvětlit, proč ten nezájem fanoušků, přitom se hrálo v sobotu. Výjezd jsme pojali v jazyce “lipinština”, na zápase se prezentujeme nápisem “KÁRUČ EJ ATLEP”. Nápis musí bohužel dolů z plotu po ohlášení hlavního pořadatele, ale ještě několikrát ho i přes zákaz roztahujeme. Zápas sice prohráváme, ale cestou domů je v buse nehorázná prdel.FrýdekMístekFrýdekMístek2   Zápas se Střížkovem jsme pojali ve stylu Argentiny, opět už jsme všichni na svých místech ve svém sektoru. Na začátku zápasu je vhozeno na hřiště několik desítek konfet. Po celý zápas jsou napříč kotlem černé a bílé pruhy, na plotech vlají vlajky na tyčích a vzduchem létají papírky. Celých devadesát minut se jeli jen chorály a všichni jsme si zápas užili. Nechyběli ani bubny, tamburíny a činel. J Ke konci zápasu ještě nafukujeme bílé balónky.StřížkovdomaStřížkovdoma2Střížkovdoma3Střížkovdoma4   Do Zlína se vypravujeme třemi autobusy. Na zápase je odpálena pyrotechnika, k vidění choreo na boty, které se až na umístění plachty na kraji povedlo. Druhý poločas se ještě rovnáme v sektoru a volíme jednodušší kartonádu. Support byl dobrý asi 10 minut po gólu, jinak to byla celkem tragédie. Pár lepších míst tam bylo, ale na nás je to opravdu málo.ševciševci1ševci2   V posledním domácím zápase této sezóny se utkáváme s Vltavínem. Na začátku zápasu dostává Pepík Hroch dárkový koš a dres Hradce od předsedy fanklubu a zástupců klubů ke svým kulatinám. Během prvního poločasu jsou k vidění černobílé mávačky. Ke konci zápasu naopak podsvícený hradecký znak, který vypadal velmi dobře. Při děkovačce hráči rozvíjí nápis “na derby všichni v černém”, což je pro nás prioritou.Vltavíndoma0vltavíndomavltavíndoma1vltavíndoma2   Do Pardubic vyjíždí několika spoji stovky votroků. Na stadionu se nás schází obrovský počet, naše sektory jsou do posledních míst vyprodané, i čáp se přiletěl podívat. Všichni v černém, vyvěšené vlajky, fandíme ze všech sil. Nutno podotknout, že spousta votroků prošla na falešné lístky. Zápas si bere pod malík Benzen, tempo udává Malkin. Při nástupu zvedáme černobílé žížaly s nápisem “černobílá vlna ze severu”. V čase 13:12 je vytažen společně s pardubickými nápis proti kriminalizaci fans. Ještě se objevuje nápis na pana novináře Sejkoru. Druhou půli vytahujeme plachtu KISS ON TOUR. Po zápase probíhá neskutečná radost přímo na hřišti v Pardubicích a oslavy postupu opět mezi elitu.

PCE1PCE2PCE3PCE4PCE5PCE6   Závěrem lze říct, že jsme si vedli poměrně slušně. Ve druhé lize jsme mezi fanoušky kralovali, ale stále máme, co zlepšovat. Choreografie se musí zkvalitnit, musíme se vyvarovat školáckých chybiček. Fandění musíme taky stále zlepšovat, potenciál je určitě veliký, ale neusnout na vavřínech. Co se týče výjezdových počtů, tak tady panuje celkem spokojenost. Nulu jsme opět nezaznamenali ani jednu. Horší je to s návštěvností doma, ale tam se to po postupu mezi elitu tradičně nabalí “náhodnými fanoušky”.

Shrnutí sezóny – video: www.youtube.com/watch?v=bBpte47Uhng&feature=youtu.be

(Foto: Luboš Lorinc, supporters, kopane.de, podlízátky, Hanz, Standa)