Dokončení růžových brejliček

Odchod, doslova „zmizení“ hradeckých Votroků vyhovuje prakticky všem, kromě Hradce jako takového. Loňské jaro, kdy „vyšší moc“ zachraňovala vší silou Baník a potápěla Bohemku tak dlouho, až ji dostala z ligy, si letos vybrala jako nejslabší kus prvoligového stáda Hradec. Stačilo trocha „bububu“, ukázková práce hvízdala se Slováckem a naše půlky se stáhly k sobě strachy pevněji než helvétská víra. Jsem pevně přesvědčený o tom, že komedie se Slováckem se hráčům v hlavách uhnízdila v podobě hesla „Hradec v lize nechtějí, stejně nemáme šanci“, a tým, přes mnohá vzletná prohlášení, již poté ligu jen trpně dohrával, vždyť jsme nedali čtyři zápasy gól, a to proti nám stály i  Budějovice a Příbram. Proč se tak stalo, to si musí vyhodnotil trenéři a vedení klubu.

Hradec měl letos posily, v létě i  v zimě přišli noví hráči. Z nich na podzim zaujali nejvíce asi Uškovič, který dával s Dvořkou branky a také Harba, miláček podzimních tribun. Oba se však přes zimu vytratili. Dušan se v závěru podzimu zranil a na jaře to již nebylo o ničem, Haris šel výkonostně hodně dolů, snad psychicky nezvládal situaci, kdy se na něho spoléhalo. Zimní příchody Kuliče a Hadasčoka byly vítány příznivci černobílých barev s jásotem, ovšem oba útočníci dali dohromady jeden jediný jarní gól (Kulda Slovácku). Takže i když Vojta „jezdil po zadku“ a dřel, je to suma sumárum útočník bez vstřelené branky. Hájek se pod Prokopcem dostal do základu, ale asi těžko bude mít zájem tady zůstat, když padáme a jeho mateřský Zlín může díky připravenému stadionu postoupit do ligy.

Takže jsme u stadionu. Výjimku na ligu již nepotřebujeme, druholigové parametry ten náš děs a běs má. A pokud rychle nezačneme stavět nový, fungl nový stadion, není sebemenší naděje někdy v budoucnu v lize setrvat. Fotbal z velké části živý sponzoři a to, co jim může FC HK za jejich peníze poskytnout, to nemá v lize obdoby. Přes obrovskou snahu klubu zajistit v opravdu velmi složitých podmínkách maximálně možnou kvalitu servisu pro své obchodní partnery, jsou tyto služby naprosto nedůstojné první ligy u nás. A proto stále trvám na tom, že nevyhovující stadión je min.50% našich současných potíží. Nejde o to, že s novým stadionem (ve který já osobně stále věřím) půjde snad všechno samo a hladce – jde o to, že bez něj to prostě nepůjde vůbec. Mimochodem – ta v diskuzi občas zmiňovaná Dukla Praha má pro obchodní partnery nesrovnatelně lepší podmínky. Hradec je v tomto opravdu zcela „mimo mísu“ a to přes veškerou snahu lidí v klubu.

V čem Hradec naopak patří mezi špičku ligy, to jsou fans. Píšu to i přes to, že, jak mne znáte, nesouhlasím s dýmovnicemi a Dýmoděj s Plzní se mi, na rozdíl od drtivé většiny z vás, nelíbil. Ale jezdili jsme ve velmi slušných počtech na všechna venkovní utkání Votroků a máme dobrou partu choreomanů. Takže stejně naladějí fanoušci jiných klubů přece jen našeho pádu litují, protože díky BW, Kuksmanovi a dalším jsme se v každém zápase prezentovali choreem a povzbuzovali naše borce. Nezbývá mi než doufat, že zdravé jádro fans vydrží s Votroky i před pád do druhé ligy.

Trio P+P+P má na sestavení týmu, který by bojoval o postup, jen pár týdnů. Budu jim fandit a držet palce v tom, aby se jim podařilo sestavit mančaft, jehož hra bude nás těšit. Druhá liga je bojovná a jestli si tam budeme chtít hrát na prvoligové machýrky, pohoříme. Pevně věřím, že mladý trenér Luboš Prokopec nic takového nedovolí a dokáže hráče přesvědčit o své fotbalové filozofii.

Poslední bod je k vedení klubu. Hájil jsem Ing. Jukla a budu ho hájit dál. Nemyslím si, na rozdíl od mnoha lidí z kotle, že pracuje špatně. V jeho pozici se nelze vyhnout tomu, že některá rozhodnutí jsou kontroverzní, či že jsou některá špatná. Ale jeho hlavním úkolem je zajistit chod klubu, a to se mu daří. Patří navíc k těm, kdo hradecký fotbal před pár lety zachraňovali. Richard musí svou práci obhájit jak před fanoušky, tak před majitelem. Mnoho let se mu to dařilo bez větších problémů. Nenávistné řeči nyní, kdy jsme pohořeli, jsou z mého hlediska naprosto neadekvátní.

Chtěl bych vás upozornit, že stejně jako já sem může svoje články psát kterýkoliv člen fanklubu.

Těším se na vás i v té zkurvené druhé lize. NIC NEŽ HRADEC

Gunny