Radek Hochmeister: „Věřím, že se v Liberci budeme cítit jako doma.“

Hradec Králové – Po čtvrtečním tréninku jsme se sešli před kabinou s Radkem Hochmeisterem. Radek Hochmeister je odchovancem pražské Sparty. V lize působil například v Jablonci, v Plzni, na Kladně, ale také i v Liberci, se kterým získal titul Mistra Gambrinus ligy. Byl blízko tomu, aby si zahrál Ligu Mistrů.

 

Radku, vraťme se k zápasu s Boleslaví. Vedli jsme 2:0, nakonec máme jenom bod…

Je to velká škoda, jsme zklamaní. Věděli jsme, že Boleslav teď chytla formu, mají kvalitní mužstvo a my jsme potřebovali nutně 3 body. Potřebujeme doma vyhrávat. Začátek zápasu pro nás nebyl dobrý, Boleslav nás tlačila. Ke konci poločasu jsme dali dva góly a ty nás uklidnily. Po přestávce, místo toho abychom byli uklidnění, tak jsme se báli o výsledek. Boleslav nás tlačila hodně ve druhém poločase, přišel nešťastný gól, deset minut před koncem jsme přišly o kapitána Fukyho a pak jsme inkasovali na 2:2.

 

Radek Hochmeister

Radek Hochmeister

Co byl podle tebe rozhodující moment utkání?

 

První gól, škoda ho. Přáli jsme si dlouho udržet čisté konto a nevyšlo to, bohužel. Po gólu jsme se soustředili na obranu, nedařil se nám přechod do útoku. Vyloučení Milana Fukala byl také důležitý moment v zápase, hráli jsme o 10.

 

V Liberci bude chybět Milan Fukal, jak velká ztráta to je?

 

Milan Fukal nám bude chybět dost. Je to osobnost, kapitán týmu. Jsou tu i ostatní hráči a ti by se měli ukázat.

 

 

Naopak v Liberci nebudou chybět fanoušci Hradce. Jedou povzbuzovat tým ve velkém počtu…

 

Co si pamatuju, tak v Liberci bylo vždy hodně fanoušků z Hradce. Akustika stadionu je skvělá, je uzavřený. Jestli jich přijede 300, tak udělají perfektní atmosféru, také si myslím, že překřičí kotel Liberce a věřím, že se opět v Liberci budeme cítit jako doma.

 

V loňské sezóně jste prohráli v Liberci 1:3. O jediný gól Hradce ses postaral ty svou parádní trefou.

 

Na gól vzpomínám moc dobře. Dokonce jsem vyhrál i ocenění Gól měsíce. Střela se mi povedla, sedla mi, ale škoda, že to bylo snížení na stav 1:2. Liberec byl lepší, zasloužil si vyhrát. Ke konci jsme měli šanci, ale neproměnili jsme ji.

 

Hrál si za Liberec, získal si s ním titul. Jak na mistrovské období vzpomínáš?

 

Vzpomínám na to velmi rád, sešla se tam skvělá parta. Táhli jsme za jeden provaz.Od prvního do posledního kola jsme vlastně vedli ligu a získali jsme tak titul Mistra ligy.

 

Popsal bys mi Evropu s Libercem?

 

Cíl pro nás byl dostat se do Ligy Mistrů, to se bohužel nepovedlo. Deset minut před koncem zápasu se Spartakem Moskva jsme postupovali, ale dostali jsme gól a naše cesta za Ligou Mistrů skončila. Hrál jsem s Libercem Intertoto Cup, pak Pohár UEFA, kde jsme odehráli zápasy s kvalitními mužstvy Evropy.

 

Teď tam jedeš opět jako soupeř. Na koho si dát podle tebe nejvíce pozor?

 

Rozhodně na Štajnera, on je to takový mozek jejich hry. Dokáže dát pár geniálních nahrávek za obranu. Jejich křídelní hráči jsou velice rychlí. Takže musíme rozhodně uhlídat Jirku Štajnera.

 

Votroci tam odehrají 800. zápas. S jakým výsledkem byste byli spokojení?

 

Budeme tam chtít bodovat. Bod bude cenný a když se vyhraje, tak to bude nejlepší. Uděláme pro to maximum abychom nějaký bod přivezli.

 

Jak vnímáš novou aféru, která vznikla po duelu Českých Budějovic s Příbramí?

 

Do této chvíle si myslím, že se snažil český fotbal očistit. Úroveň naší ligy šla nahoru. V Evropě se prosadila Sparta s Plzní. Začalo chodit víc lidí celkově na ligu a pak se stane něco takového jako v Budějovicích. Hodně to škodí fotbalu. Lidé nebudou mít zájem a sponzoři nebudou chtít strkat do fotbalu peníze… Mělo by se to trestat doživotním zákazem.

 

Děkuji za rozhovor.

(by Ludwajs)