Zdeněk Zikán – velký muž votroků

zikan_slider

Ve čtvrtek 14.2.2013 odešla na věčně zelené trávníky jedna z legend Votroků, pan Zdeněk Zikán. 

Příchod levého křídla Zdeňka Zikána do černobílého dresu byl posílením Votroků po mistrovském ligovém titulu v ročníku 1960-61. V té době šlo již o reprezentanta Československa, který dres se lvíčkem na prsou nosil na MS ve Švédsku. V reprezentaci debutoval v roce 1958 v přípravném utkání se “západním Německem”, v té době již naprostou světovou špičkou.

A vstup je to jako hrom, vždyť Zdeněk Zikán v tomto zápase otevřel skóre, když v 9. minutě zavěsil po akci, rozjeté legendárním playerem Josefem Masopustem. Ale to není všechno, soupeř se pak ujal vedení 1:2, a byl to opět Zdeněk Zikán, kdo vyrovnal ve druhé půli na 2:2.

Reprezentace tak našla střelce pro MS a Zikán na něm zářil. Nehrál v prvním utkání, a podle mnoha odborníků právě špatná sestava trenére stála za naší nečekanou porážkou 0:1 se Severním Irskem. Ve druhém zápase již Zikán nechyběl, a byl “secsakra” platným hráčem. Nejprve byl faulován ve čtverci a penaltu proměnil jeho spoluhráč Dvořák, na 2:0 pro Československo pak zvyšuje již Zikán osobně!.

Zápas nakonec končí 2:2, když nás hrubě poškodil anglický rozhodčí, který byl sice direktoriátem pokárán, ale… Zdeněk Zikán však ukazoval svou extratřídu i nadále! V následujícím utkání zvyšuje Zikán na 2:0 proti Argentině (6:1). A prosadí se střelecky i v dalším utkání, když nás posílá do vedení 1:0 proti Sev. Irsku (ano, hráli jsme s ním ještě jednou, takový byl tehdy systém, a prohráli nešťastně v prodloužení 1:2).

Zdeněk Zikán

Zdeněk Zikán

Zdeněk Zikán byl jednou ze střeleckých hvězd mistrovství světa ve Švédsku. Nebýt brutálního zářezu v mači s Německem, mohl jít tehdy náš tým až do semifinále a možná i dál a on mohl mít ještě více zářezů na pomyslné střelecké pažbě…

Protože se psal rok 1958, neměla dobrá hra Zdeňkova žádný velký přínos pro jeho “profesionální” kariéru. Ale jen a jen díku tomu se mohlo stát, že tento hvězdný hráč přestoupil z Pardubic do Hradce a 10 let pak nosil hrdě černobílé barvy. Za Votroky odehrál celkem 241 mistrovských zápasů (138 v 1. lize), v kterých vstřelil 82 gólů.  Reprezentace na něho nepochopitelně zapomněla, už tehdy platilo, že do repre se chodí z Prahy….

Zdeněk Zikán za Votroky nastoupil k patrně nejslavnějšímu utkání naší černobílé historie proti věhlasné Barce v Poháru mistrů evropských zemí (PMEZ – předchůdce Ligy mistrů).  A byl to právě on, kdo dal jediný gól našich borců a zajistil tak remízu 1:1!

Utkání se hrálo 14.4.1961 v Praze na Strahově, a to kvůli kapacitě. Bylo 127 000 objednávek na lístky a na Strahov se vešlo tehdy 45 000 šťastlivců.

Pan Zdeněk Zikán patříl k těm nejlepším střelcům, kteří kdy za Votroky hráli. Propotil hodně černobílých dresů a rozdal příznivcům Votroků mnoho radosti. Poděkujme mu alespoň myšlenkou, byť většina z nás tohoto velkého hráče zná jen z vyprávění a novinových výstřižků.

Čest Vaší památce, velký hráči pane Zdeňku Zikáne.

za VOTROKY 2000

Gunny

 Použité zdroje: Fotbal pod lízatky (J.Kamprle) a Kronika českého fotbalu (Miloslav Jenšík).