28. kolo: FK Pardubice – FC Hradec Králové 1:0 (0:0)

Dvacáté osmé kolo bylo pro hradecké Votroky dlouho vyhlíženým okamžikem. Los jim totiž přisoudil soupeře z blízkého jižního předměstí. Hráči i fanoušci toto střetnutí vyhlíželi s očekáváním, jelikož Pardubickým měli z podzimu minulého roku co vracet.

Zápas

Sektor hostujících očekával, že se jejich borci od soutoku na koněpůlky vrhnou, to se však žel nestalo. Ze začátku to byla vcelku vyrovnaná hra, nicméně s postupujícím časem se domácí dostávali ke slovu mnohem více. Přestože se k ohrožení brány protivníka oba týmy dostávaly poskrovnu, statistiky pro prvních 45 minut mluvily ve prospěch Pardubic. Druhý poločas nebyl pro Votroky o nic lepší. Spíš o dost horší. Stejně jako loni, i letos se trefil do černobílé sítě Pavel Černý a otevřel tak stav zápasu ve prospěch domácího celku. To vše v padesáté šesté minutě. Od tohoto momentu zapnuli Hradečtí na vyšší obrátky, k ničemu kloudnému to ale nevedlo. Pardubice začali hru kouskovat, což samozřejmě ústilo k vyšší nervozitě, a to na hřišti i v hledišti (alespoň v jedné jeho části). Stejně tak rozhodčí začal frekventovaněji oceňovat zákroky jednotlivých hráčů, takže se poměrně vydatně žlutilo. Překvapivě převážně na straně místních. Bohužel v devadesáté minutě jsme opět šli do desíti, když dostal červenou Leibl. Tím jsme si v pětiminutovém nastavení pravděpodobně ulomili útočný hrot. Výsledek se tak již neměnil. S Pardubicemi tedy nakonec prohráváme i podruhé v této sezóně.

Sestava Votroků: Bajza – Klíma (72. Kučera), Čech, Leibl – Harazim, Smrž, Kodeš (83. Dvořák), Novotný (61. Koubek) – Rada – Ryneš, Vašulín

Fandění, ultras a vše okolo

Na utkání se vydáváme společně vlakem. Ke stadionu se dostáváme s dostatečným předstihem. Za 280 korun nás vítá klec se sítí, ze které toho na hřišti není moc vidět. Obyčejní fandové, převážně ti starší “ocenili za symbolické vstupné” špinavé sedačky, na které se nedalo sednout. Na plotě visí jedna starší zástava s názvem našeho města, díky níž dvě řady v sektoru vůbec nevidí na hřiště. :-)
Fandění, o které se stará přibližně 200 aktivních oděných do černé barvy, je od začátku na solidní úrovni, častokrát za zápas “zdravíme” domácí s jejich družbou, která zřejmě dala přednost našemu derby v Pardubicích před svým zápasem proti Slavii. Nakonec nás je v sektoru hostí 273, další Votroci jsou na protilehlé, proč tam a ne mezi svými? Nevíme. V 75. minutě je odpáleno několik žlutých ohňů a RGD, v tu chvíli je to ten pravý fanatismus a ač na hřišti prohráváme, užíváme si zápas po svém. Asi deset minut před koncem přichází zásah PČR pepřovými spreji, kterými bylo zasaženo několik fanoušků včetně žen a dětí. Nad tímto zásahem zůstává rozum stát, úplně to přerušilo naši podporu a případný tlak za vyrovnáním. Ke vší smůle jsme špatně načasovali výběr do choreofondu, když přispělo asi pět lidí, naběhli do sektoru zmiňovaní těžkooděnci, a tak jsme skoro nic nevybrali, příště to třeba klapne. Děkovačka po zápase nebyla děkovačkou, spíš jen takový vlažný potlesk. Když se prohraje v derby a ještě způsobem, že to neodjezdíme na 1905%, není za co děkovat!

Fotogalerie

(autor fotek: Lubko – fchk.cz)

Závěr

V předposledním kole hrajeme ve středu od 17:30 “doma” s Libercem a základní část uzavřeme v neděli 30.4. výjezdem do pražského Edenu, kde se utkáme s domácí Slavií.