17. kolo: FC Viktoria Plzeň – FC Hradec Králové 1:2 (1:1)

V sobotu 28. ledna byla zahájena druhá část sezóny 2022/2023. Úvodní zápas Votroků se měl odehrát v Plzni, s tím – alespoň papírově – nejnáročnějším soupeřem. Předcházejí přípravné zápasy hradeckých borců nebyly příliš zářné a avizovaná marodka taktéž napovídala, že to nebude procházka růžovým (Štruncovým) sadem. Avšak již jako obvykle, nemohli jsme u tohoto prvního mače chybět.

Zápas

Asi všichni hosté by se shodli na tom, odvézt si bod. Nebo alespoň inkasovat co nejméně a co nejpozději. A vstřelit branku? To by byla bomba. Bylo jasné, že podobu hry ukážou už první minuty. A taky že ano. Už v šesté minutě se vedení ujímají domácí po rohu a následné hlavičce Chorého. To nevěstilo nic dobrého. Avšak kdo by od tohoto okamžiku čekal narůstající dominanci Plzeňských, ten se spletl. Votroci nepovedený úvod hodili za hlavu a jeli za vyrovnáním. Vyrovnat a otočit, to bylo aktuální motto sektoru „U“. Hra se přelévala tam a zpět a člověk by skoro řekl, že šancí bylo víc na straně hostí. Jenže – klasická zakončení mimo. Samo sebou ani domácí nezaháleli a dokázali řádně zatopit. Jenže před koncem poločasu (43´) se nám podařilo sebrat míč, vyjet za polovinu, dobře přihrát při situaci dva na dva a pak i přes konečné přečíslení je vyrovnáno! Kotel popadá euforie! Za stavu 1:1 se poločas bez nějakého nastavování ukončuje. V podstatě se hrálo bez nějakých větších přerušení, snad jen autor úvodního gólu domácích Chorý se válel víc, než by bylo nutné. Rozhodčí za těch 45 minut ani nemusel šátrat v kapse pro kartu. Tak jako tak, máme pocit, že vyrovnání bylo po zásluze.

Druhý poločas se odehrával v podobném rytmu, ani jeden tým nevykazoval zásadní převahu a my jsme s postupující časomírou začínali věřit, že bychom si ten bod skutečně mohli odvést. Jenže pak nadešla šedesátá minuta, zranění brankáře Reichla (Chorý… zase!) a jeho střídání. Jak si s vývojem zápasu brankářský náhradník Bajza poradí? Každopádně… sedmdesátá minuta, závar před vápnem domácích, střela Pudhorockého… a gól! Po nešťastné teči Havla se ujímáme vedení! Tentokrát se tedy skandované vyrovnat a otočit opravu realizovalo. Následujících dvacet minut na to však Viktoriáni skutečně šlápli a naši chlapi mají co dělat, aby ten nápor vydrželi. Pak nastavení, celých devět minut. Mistrovství světa bylo pro rozhodčí asi značně inspirativní. Nicméně tlak Votroci ustáli a po závěrečném pískotu se kotel hostí otřásá šílenstvím. Kéž by nás tam nebylo pár desítek, ale stovek!

K celému zápasu nutno poznamenat, že se teplotně hrálo pod nulou. A to pro všechny na trávníku nemohlo být nic extra výživného. Jistě to nějakým způsobem vyrovnalo schopnosti a dovednosti obou týmů a názor pisatele je takový, že právě z toho podceňovaní Votroci vytěžili maximum. Těžko říct, jak by to vše dopadlo za ideálních venkovních podmínek. Avšak, Hradečtí hráli seč mohli a body si nepochybně zasloužili! Důležité rovněž je, jaký efekt toto vítězství má na morálku do dalšího zápasu.

Sestava Votroků: Reichl (67. Bajza) – Klíma, Čech, Leibl – Gabriel, Kodeš, Pudhorocký (90+5. Harazim), Smrž, Novotný – Ryneš, Koubek (90+3. Kubala)

Návštěvnost, fandění a vše okolo

Co se týče návštěvy, organizovaný zájezd to protentokrát nebyl. Většina vyrazila individuálně či po skupinách, v sektoru „U“ se takto sešlo celkem 35 nadšenců. Což je vzhledem k víc než přijatelnému termínu utkání a ucházejícímu dopravnímu spojení docela zarážející. Kdy je víc potřeba podpořit černobílé než v takto těžkém zápase, navíc v premiéře 2023? Škoda, co k tomu dodat.

F

Sektor Votroků proti Plzni

Fotogalerie

(autor fotek: Lubko – fchk.cz)

Závěr

Nadcházející mistrovský zápas se bude konat „doma“ v Boleslavi, kde se Votroci střetnou s pražskou Bohemkou. Vůči nám je to bodově těsný soupeř, takže jde o dost.
Ještě před ligovým zápasem nás čeká dohrávka pohárového utkání v Českých Budějovicích, které je plánováno na středu 1. 2. od 15 hodin! Týden bude velice náročný, nicméně je třeba opět zabrat, ať potvrdíme velmi cenné vítězství z Plzně.