Čtvrtfinále MOL Cup: FC Hradec Králové – Bohemians 1905 2:1 po pr. (0:1)

V hektickém zápase postupují Votroci mezi nejlepší pohárovou čtveřici MOL Cupu. Byť téměř dva poločasy prohrávali, tak v závěrečné akci zápasu míč propadl k Prekopovi, který srovnal a poslal zápas do prodloužení. V něm pak svou hlavičkou poslal Hradec do semifinále Daniel Vašulín. Zbytek prodloužení si černobílí pohlídali a po šestnácti letech slaví postup do semifinále.

Zápas

Los čtvrtfinále MOL Cupu svedl stejné soupeře, kteří se proti sobě utkali v prvním kole této sezony FORTUNA:LIGY. Tehdy skončil zápas nerozhodně 1:1.

Votroci začali útočně. Už ve čtvrté minutě se k zakončení po centru Leibla dostal Vašulín, jeho hlavička však mířila mimo Valešovy tři tyče. Jen o moment později Kubala střílel po přiťuknutí Harazima mimo. Nadějně vypadal také Vlkanovův prudký centr poté, co Vašulín využil své fyzické dispozice a v souboji udržel balon, ale ani tato akce se neujala.

V 11. minutě padla první branka zápasu, bohužel pro Hradec však na opačné straně hřiště. Beran zadribloval s míčem zpoza vápna a vyslal ránu k levé tyči Vízkovy brány, ten Beranovu ránu sice dokázal vyrazit, avšak pouze k Puškáčovi, který neměl větší problém zblízka dorazit – 0:1. O čtyři minuty později se probil do vápna hostů Filip Kubala a prudkou ranou donutil předvést Valeše těžký zákrok, střelu se mu povedlo utišit.

Po přiťuknutí Köstla se dostal k další povedené ráně mladík Beran, Patrik Vízek však byl u své levé tyče včas. Na druhé straně hřiště nebyl po závaru daleko od zakončení Vašulín, ale Valeš svým včasným výběhem zamezil dalšímu vzrušení.

V dalších minutách šancí ubylo. Hradec se snažil propracovat do zabezpečené defenzivy a Klokani hrozili z protiútoků. Když už se Votroci dostali ke střele, tak netrefili zařízení, jako například Štěpán Harazim v 35. minutě. Do konce poločasu hra plynula v tomto trendu.

Do druhé půle prostřídal šéf kabiny Votroků Miroslav Koubek dvě dvojice hráčů. Novými tvářemi byli Mejdr s Radou. V úvodu druhého poločasu mohli navýšit své vedení hráči v zeleném. Po centru Jindřiška trefil břevno hradecké brány Hronek.

Na hřišti se pak objevila další čerstvá posila – Petr Rybička. Netrvalo dlouho a také on si připsal střelu na bránu. Jeho rána zpoza šestnácky byla nebezpečná, gólové parametry ji však chyběly. Následně byl k vidění spíš boj ve středu pole, do gólové příležitosti vždy něco scházelo.

Sled dvou obrovských šancí měl Hradec v 81. minutě. Nejprve se Mejdrovi ve vzdálenosti zhruba čtyř metrů od brankové čáry odrazil míč k Valešově pravé tyči, ten ho však zázračně vytáhl na roh. Z něj přistál balon přímo na hlavě Vašulína, ale jeho prudká hlavička těsně minula pravou tyč, brankář Bohemians se za sebe stihl jen ohlédnout. Hráči Bohemians se pak snažili kouskovat hru, ale Východočeši ve svém snažení nepolevili.

Srovnávací gól měl na své hlavě v nastaveném čase po centru Klímy také Adam Vlkanova. I on ale mířil na pravou tyč a balon ji o pár centimetrů minul. Svou největší šanci však měli Votroci nachystanou jako ve správné detektivce až na samý závěr. V páté, poslední, minutě nastavení si vzal míč Jan Mejdr a nacentroval do ohně na zadní tyč. Brankář Valeš neudržel míč, a tak se k němu prodral Erik Prekop a mezi příznivci Votroků spustil euforii – míč zasunul za bezmocného gólmana – 1:1.

Úvod poločasu málem nachytal Votroky v nedbalkách. Už v desáté vteřině totiž unikl Bartek obraně a ve velké šanci netrefil bránu. V závěru první části prodloužení pak Rada pěkně střílel k tyči z dvaceti metrů, jeho rána však byla zblokována mimo.

I v první minutě druhého prodloužení byla k vidění gólová šance, tentokrát však pro černobílé. Daniel Vašulín si našel centrovaný míč z levé strany od Adama Vlkanovy a poprvé v zápase poslal Hradec do vedení – 2:1! Závěr zápasu se dohrával v uctivé vzdálenosti od Vízkovy brány a Votroci si tak pohlídali postup mezi nejlepší čtyřku MOL Cupu.

Sestava Votroků: Vízek – Klíma, Král, Leibl – Harazim (46. Mejdr), Kučera, Soukeník (46. Rada), Novotný (72. Prekop) – Kubala (55. Rybička, 119. Čech), Vašulín, Vlkanova

(článek převzat z webu fchk.cz)