23. kolo: FC Hradec Králové – SK Slavia Praha 1:5 (0:4)

Utkání se Slavií se nám hrubě nepovedlo, po 20 minutách bylo prakticky hotovo, soupeř se dostal do tříbrankového vedení a bylo po zápase. Se Slavií jsme tedy prohráli vysoko 1:5.

Zápas

Před úvodním hvizdem proběhl symbolický potlesk na podporu Ukrajiny. Hradečtí fotbalisté začali tento zápas hororovým způsobem. Již ve druhé minutě se srazili dva hradečtí hráči, toho využil Hromada a přispěním nerovného povrchu překonal Fendricha přízemní střelou z dálky. O pár minut později mohlo být vyrovnáno, ale z dobré pozice pálil Kubala do náručí Mandouse. Ve 12. minutě bylo ještě hůře. Centrovaný míč z kopačky Juráska skončil u Lingra a ten neměl problém navýšit na 2:0 pro Slavii. O deset minut později se dostal s míčem k rohovému praporku Vilda Fendrich. Ten chtěl přihrát míč spoluhráči, ale místo toho nahrál Olayinkovi. Ten pelášil ze strany na branku Hradce. Ve vápně předložil míč Teclovi a ten do prázdný navýšil na 3:0. Po třetím gólu sáhl Koubek k netradiční výměně brankářů. Čisté konto Vízka netrvalo dlouho. Masopustův centrovaný míč se snesl na hlavu Tecla a ten neměl problém hlavou uklidit míč do okdryté branky – 0:4. Před pauzou se v dobré příležitosti objevil Kubala, ale ten tváří tvář proti Mandousovi přestřelil branku.

Druhý poločas byl ze strany Hradce lepší. Měl pár rohových příležitostí, střel, ale tyto situace byly nevyužity. Jak se šance využívají, to ukázal Lingr v 70. minutě. Nechytatelnou střelou pod horní tyč nedal Vízkovi šanci – 0:5. Votroci se nakonec vstřeleného gólu dočkali. Kubala centrem našel Rybičku a ten dal svůj premiérový gól v první lize – 1:5. Těsně před koncem zápasu vyrobil Hradec další fatální chybu, ale Fila ji ve slávistický prospěch nezužitkoval.

Sestava Votroků: Fendrich (26. Vízek) – Klíma, Král, Leibl – Mejdr, Kučera (83. Rybička), Rada (61. Doležal), Harazim (26. Novotný) – Kubala, Vašulín (83. Kodeš), Vlkanova

Návštěvnost a vše okolo

Zatím naše dosavadně nejvyšší návštěvnost viděla celkem šest branek, bohužel jich pět skončilo v naší síti. Do Lokotrans arény na tento duel dorazilo 2 514 diváků.
Hradecký kotel se prezentuje nápisem “Putin, hands off Ukraine”, který visí na plotě po celý zápas. Fandění snad ani nelze hodnotit, byli jsme doslova opařeni stejně tak jako hráči na hřišti. Než jsme přidělali buben k zábradlí, tak už to bylo o dvě branky, než jsme začali fandit, tak už o tři. Naše hra byla i nadále špatná a fanoušci jakoby zapomněli fandit, prostě to nešlo. Byl to těžký zápas nejen pro hráče, ale i pro nás.
O atmosféru se tedy starali pouze sešívaní, kteří dostali 300 vstupenek, které vyprodali. Na stadionu jich však bylo daleko více.

Závěr

Tento “zápas blbec” je třeba hodit za hlavu. Je však třeba se vrátit k výkonům, které nás zdobily na podzim. Votroci bojovali na hřišti jeden za druhého, napadali rozehrávku soupeře a byli nebezpeční. Nyní nás čekají tři zápasy s týmy, které jsou v tabulce pod námi, což však sice nic neznamená, ale je už prostě potřeba začít bodovat. Kdy jindy, když ne teď.