16. kolo: FC Hradec Králové – 1. FC Slovácko 1:2 (1:0)

Přestože měli hradečtí fotbalisté poslední podzimní duel v rámci 16. kola dobře rozehraný, proti Slovácku neberou ani bod. Od 27. minuty přitom vedli, když se přesným zakončením k tyči prezentoval Matěj Ryneš, pro nějž to byl premiérový gól v nejvyšší lize i v dresu Hradce. Hosté si však nechali své trumfy na druhou půli a výhru 2:1 jim v 68. minutě z penalty zajistil Ondřej Mihálik.

Zápas

V úvodu posledního duelu před zimní pauzou se hrál hodně živelný fotbal, a tak se rozhodně bylo na co dívat. Přestože byli o něco častěji na míči domácí, museli čelit jako první šanci Slovácka. Na konci první desetiminutovky centroval přímo z přímého kopu Havlík a z vápna hlavičkoval Ondřej Šašinka, jenž tlačil míč až příliš k tyči a branková konstrukce nakonec i při Michalu Reichlovi stála.
Domácí brankář se musel činit i v dalších minutách a během jedné útočné akce hned nadvakrát Votroky podržel. Po přihrávce za obranu zakončoval zblízka Petržela, přičemž odražený míč našel jako první Mihálik, ale i proti jeho střele se Reichl vytáhnul. Slovácko však přišlo záhy právě o Milana Petržalu, který dostal během úvodních 15 minut dva tvrdé zásahy míčem, přičemž po tom do hlavy z bezprostřední blízkosti musel střídat.
Východočeši si to nejzásadnější přenesli až do druhé části poločasu. Levá strana útočné vozby byla velmi aktivní a vyneslo to první branku duelu. Kubala sklepl na hranici šestnáctky pro Matěje Ryneše, který naznačil střelu, přitom si zasekl míč a otevřel se mu palebný prostor. Svůj pokus umístil přesně k tyči a Hradec v 27. minutě po jeho prvním gólu nejen v Hradci, ale i v lize, vedl. Oboustranně tvrdě vedený duel měl za následek nutnost hostů ještě jednou střídat, téměř osmiminutové nastavení pramenící z ošetřování však nic zásadního již nepřineslo.

Druhý poločas odstartoval velmi zajímavě aktivní Ryneš. Tomu se v 50. minutě snesl centr přímo na nohu a z voleje jej pustil na branku, čímž pořádně protáhnul Nguyena. Přestože byli hosté pasivnější, dočkali se z první poločasové akce směrem dopředu gólu. Vecheta ustál souboj a připravil jej pro Mihálika, který jenom posunul do otevřeného prostoru a Marek Havlík v 52. minutě zařídil srovnání.
Fotbalové krásy ubývalo, zato ale přibývalo tvrdých zákroků a emocí. Během pěti minut se žlutilo rovnou dvakrát, což byl stejný počet, jaký byl k vidění během celého prvního poločasu. Přesto byli domácí aktivnější a tým z Uherského Hradiště se dostával dopředu jenom velmi těžko. Obraz hry ale změnila situace ze 68. minuty. Filip Čihák ve vápně skluzem fauloval Vechetu a byla nařízena penalta, kterou s přehledem proměnil Ondřej Mihálik.
Trenér Koubek se pokusil s nepříznivým vývojem něco udělat a prostřídal rovnou tři hráče, v hektickém závěru však valná část vzdušných soubojů končila útočným faulem hradeckých útočníků. Na konci čtyřminutového nastavení šel do vápna na vysoký centr po standardce i brankář Reichl, domácím to však nepomohlo. Prohra 1:2 tak pro ně znamená třetí prohru v řadě a zimní přestávku stráví na pátém místě ligové tabulky.

(zdroj: fchk.cz)

Sestava Votroků: Reichl – Klíma, Čihák, Čech – Gabriel, Kučera (81. Dvořák), Smrž, Harazim (74. Novotný) – Kubala, Ryneš – Koubek (81. Rybička)

Návštěvnost, fandění a vše okolo

V chladném nedělním odpoledni si na předehrávku 16. kola našlo cestu lehce pod tisíc diváků. V sektoru “F” se schází asi třicet fans, fandění ovšem stejně jako v posledním domácím zápase nebylo na dobré úrovni, mnohem lepší je to na výjezdech. Asi už jsme z Lokotrans arény přesyceni a už bychom nejradši hráli v Hradci Králové. Už jen sedm měsíců, to už musíme vydržet, když jsme to vydrželi až do teď.
Hostů přijelo pětadvacet a byli pěkně slyšet, přivezli si také mávačky a po zápase si mohli užít vítěznou děkovačku.

Závěr

V sobotu nás čeká ještě jedno utkání, osmifinále poháru. Votroci zamíří po měsíci opět na jih Čech, kde se střetnou s Českými Budějovicemi. Pro nás by bylo určitě super, nejen postoupit, ale především se před jarem dostat zpět na vítěznou vlnu. Duel je na programu v sobotu 19.11. od 15 hodin.