17. kolo: FK Pardubice – FC Hradec Králové 0:1 (0:1)

V sobotní dohrávce 17. kola zajížděli hradečtí fotbalisté do nedalekých Pardubic. Utkání nepostrádalo emoce na tribunách, ani bojovnost obou týmů na hřišti. Sice bylo chudší na branky, ale to nás vůbec nemusí mrzet, protože vezeme tři body za vítězství 0:1. Jediný gól zápasu vsítil Petr Schwarz už v prvním poločase. Tým se mohl spolehnout také na fanoušky, kteří přijeli “votrokům” vytvořit domácí prostředí.

Zápas

Ač si z utkání moc nevybavuji, protože můj pohled spíše směřoval na blánu od bubnu než na hřiště, přiblížím alespoň pár momentek mezi které určitě patří skvělá přihrávka Vlkanovy a následná tyč Pázlera, tato šance byla hned v samém úvodu.
Potom se blýskl skvělými zákroky Radim Ottmar a byl odměněn potleskem hostujících příznivců. Ve 28. minutě našel Funda Schwarze, který si zaběhl za obranu domácích a nedal Knoblochovi šanci – 0:1. Radost byla obrovská, vypukla euforie, kotel se zbláznil…

Ve druhé půli jsme se soustředili především na defenzívu a hrozili z brejků. Velkou šanci měl Pázler, ale nedal. Blížil se konec utkání a pojistku mohl přidat štírek Vlkanova. Knoblocha si položil kličkou na zem, ale poté smolně nechal míč za sebou. V samotném závěru ještě domácí mohli vyrovnat, ale střela mířila mimo a poslední nebezpečné centry opět jistil “Oťas”. Poté už se jen čekalo na hvizd rozhodčího a mohli jsme se společně radovat a zakřičet si DERBY JE NAŠE, VOTROCI!

Návštěvnost

Na stadion Pod Vinicí zavítalo v dopolední čas pouze 1710 diváků, což je zklamáním. Východočeskému derby by slušely plné stadiony. Marketingy obou klubů by měli ještě více zapracovat, aby stadiony praskaly ve švech.

Fandění, ultras a vše okolo

Na zápas se vydáváme každý po své vlastní ose. Naše posádka přijíždí autem dříve, protože vezeme choreo, šály, buben a další potřebné věci k fandění. Vše si v předstihu připravujeme a zhruba půl hodiny před začátkem jsme připraveni. Do sektoru pro hosty se začínají kupit fanoušci. Nakonec se nás i vzhledem k hokeji hranému ve stejný čas sešlo 133 v sektoru a dalších 72 fanoušků povzbuzovalo z montované tribuny.
Než zazněl úvodní hvizd, tak se prodalo několik šál, čapek a také náramky, výtěžek jde do choreofondu, abychom mohli opět něco pěkného malovat na následující zápasy. Dále se vybíraly peníze na fanouška, který musí uhradit do konce měsíce pokutu za použití pyrotechniky. Vybralo se přes tři a půl tisíce, díky všem!

Co se týče samotného utkání, tak jsme si připravili tři optické prezentace. Ve 20. minutě rozbalujeme dvacetimetrovou plachtu HRADECKÉ KRÁLOVSTVÍ se znaky města, Spartaku a Stadionu. Ve druhé půli se prezentujeme balónky v barvách královského města. Ke konci zápasu pak přichází na řadu také pyrotechnická vložka.
Fandění by se dalo označit jako lepší průměr, místy to byl ale opravdu fanatismus, který už jsme v Hradci dlouho nezažili. Ovšem pořád máme jisté rezervy a jsme si jich vědomi.
Že bylo fandění až fanatické poznala po naší brance také vlajka Ultras Hradec, která si odnesla několik tržných ran, ale věříme, že do dalšího zápasu to rozdýchá a bude v pořádku.

Po utkání probíhá dlouhááá děkovačka. Nejprve tradiční “Hradecký útok” a poté i “Když hraje Hradec”. Všichni jsme si to moc užili, ale už se musíme soustředit na další zápas.

Domácí nemáme potřebu hodnotit, ať si o sobě udělají obrázek sami.

Fotogalerie

(autoři fotek: fchk.cz, Groundhopping & Ultra, Deník/Luboš Jeníček, fanoušci)

Závěr

  • Domácí atmosféra a tři body z Pardubic!
  • Do choreofondu se vybralo 3 000 Kč, na pokutu 3 594 Kč, díky!
  • V pátek (svátek) hostíme od 14 hodin Třinec!

DERBY JE NAŠE, VOTROCI! NIC NEŽ HRADEC!