Shrnutí podzimní části po FANS stránce

Ještě než se nám sezóna přehoupne do druhé poloviny, připravili jsme si pro vás tradiční souhrn, ve kterém se vám budeme snažit přiblížit, co všechno se během podzimní části událo. Nejprve se něco dočtete o naší návštěvnosti a poté vám trochu podrobněji připomeneme, co všechno se vlastně zrodilo na našich tribunách během uplynulého podzimu.

Návštěvnost

Po podzimní části můžeme být s naší návštěvností spokojeni. Nejprve jsme museli z důvodu rekonstrukce východní tribuny na Malšovickém stadionu nuceně sehrát první čtyři domácí zápasy v azylovém prostředí na Městském stadionu v Mladé Boleslavi. Město automobilů je od Hradce Králové vzdáleno 80 km, což byl pro hradeckého fanouška jistý handicap, ale o propadák se nejednalo. V průměru si v Mladé Boleslavi našlo cestu 1402 fanoušků/zápas.
Po návratu domů do Hradce Králové nás čekala ještě tři utkání, mezi kterými figurovala obě pražská “S”. Oba zápasy byly oficiálně vyprodané. Jestliže k těmto střetům přičteme ještě zápas s Karvinou, který se také odehrál na “Malšáku”, tak se v průměru dostaneme na 3379 fanoušků/zápas, což je vzhledem k naší snížené kapacitě na 4500 diváků slušné.
Pokud se budeme řídit naší zavedenou metodou z předešlých let a nebudeme brát zřetel, jestli jsme hráli v Hradci Králové nebo v Mladé Boleslavi, tak můžeme říci, že největší domácí návštěvnosti byly v zápasech s pražskými “S”, které obě čítaly 4500 diváků (100% z kapacity). Nejmenší návštěva byla v azylu v Mladé Boleslavi proti Jihlavě. Na stadion si našlo cestu pouhých 1146 diváků ( necelých 23% kapacity).

dsc03082                          Nejnižší návštěva (FCHK - Jihlava)          Nejvyšší návštěvy (FCHK – SKS/ACS)                            Nejnižší návštěva (FCHK – Jihlava)

Na domácí zápas do Mladé Boleslavi jsme se hodně těšili, plány jsme měli veliké, všichni měli radost, že budeme blíže ke hřišti. Naše plány ovšem rychle hatí boleslavští, kteří zavírají na zápas s Jabloncem tribunu za brankou, údajně kvůli rizikovosti zápasu. Nakonec to však byla jen záminka, protože tribuna pro nás zůstala uzavřena po celou dobu, kdy jsme v azylu hráli.
Nechtěli jsme tedy dělat problémy a tzv. kotel jsme si vytvořili na kraji podélné tribuny, ovšem už během pár minut zápasu s Jabloncem zjišťujeme, že jsme monitorováni policií a mezi námi je hned několik osob z kriminálky. Tuto buzeraci si Ultras jádro nenechalo líbit a na ostatních zápasech už se neobjevilo.
Při zbylých třech zápasech fandili pouze jedinci, kteří se snažili s atmosférou něco provést, ale moc se jim nedařilo.

Po návratu domů do Hradce Králové nás hned na rozjezd čekal ostrý zápas se Slavií, který se nám podařilo vyprodat, kotel byl slušně zaplněn a zápas měl snad vše, co potřeboval. Z naší strany nechyběly dvě povedené choreografie, z nichž byla druhá doplněna o pár kusů pyrotechniky.
V zápase s Karvinou se nedělo nic zajímavého krom toho, že se pro nás fanoušky jednalo o zlomový zápas k zahájení bojkotu. Ten naplňujeme při dalším domácím zápase se Spartou Praha, kdy kotel zůstal opuštěn. Nakonec se v něm objevují na příkaz klubu malí hradečtí fotbalisté a také pár fanoušků, kteří o bojkotu nevěděli nebo nerespektovali našich výzev. Bojkot kotle bude dále platit i na jaře až do jeho odvolání.

  • Jablonec – 1826
  • Jihlava – 1146
  • Příbram – 1216
  • Zlín – 1420
  • Slavia – 4500 (vyprodáno)
  • Karviná – 2336
  • Sparta – 4500 (vyprodáno + bojkot kotle)

(pozn.: červeně jsou označeny zápasy, které jsme sehráli v azylu v Mladé Boleslavi)

Venkovní zápasy

Po postupu do nejvyšší soutěže se logicky opět dalo čekat, že dojde k nárůstu fans na venkovních utkáních. Ovšem světe div se, bylo tomu naopak. Čím to může být nechci moc rozebírat, každý má svůj vlastní důvod, proč přestal na výjezdy jezdit.

Nejpočetnější podzimní výjezd jsme zaznamenali hned při prvním vlakovém výjezdu na Bohemku, kam vyrazilo 159 vlajkonošů. Nejméně se nás naopak sešlo v ideální termín i čas (sobota 17:00) v Brně, kam dorazilo pouze 9 nejvěrnějších.

Naše propočty říkají, že na podzim vyjelo hradecké barvy podpořit v průměru 56 fans/zápas. Toto číslo by mohlo být daleko vyšší, ale bohužel se nám porouchal náš “polepený holobus”, kterým jsme se na zápasy dopravovali. Nyní jezdíme na venkovní zápasy po vlastní ose (auty, vlakem), vyjma zápasu do Teplic, kam většina dorazila minibusem.
Velké uznání zaslouží naše velmi známá čtyřka Jarin, Meloun, Šíma a Léňa, kteří jsou až na malé výjimky všichni přítomni u všech zápasů našich votroků.
Venkovní prezentaci jsme měli pouze v Mladé Boleslavi, kdy jsme podpořili našeho nemocného kamaráda Frkolu. Pavle, zdravíme na dálku, bojuj! V plánu byly i další prezentace, ale vzhledem k našim nízkým počtům se od nich vždy upustilo, protože by nevytvořily ten správný efekt.
V posledních dvou zápasech se výjezdníci prezentují nápisy proti vedení klubu a žádají změny na určitých pracovních místech.

Výjezdové počty

  • Bohemians 1905 – 159
  • Dukla – 67
  • Mladá Boleslav – 109
  • Brno – 9
  • Plzeň – 10
  • Liberec – 43
  • Teplice – 18
  • Slovácko – 34

(pozn.: výjezdové počty zjišťujeme vždy na pokladně v sektoru hostí)

(Autoři fotek: Luboš Lorinc, Ondřej Littera, Nikol Kuncová, supporters.cz, podlízátky)