Prohlášení – memorandum Fan-klubu VOTROCI 2000, z.s.

Výbor fan-klubu VOTROCI 2000 se po zápase se Spartou sešel se zástupci kotle, aby řešil události posledních dnů a zaujal k napjaté situaci mezi klubem a fanoušky nějaký postoj. Při živé debatě proběhlo vyjasnění si stanovisek a utříbení názorů.

Z toho vyplývá následující:

1. Ke zveřejnění prohlášení „zástupců kotle“ na stránkách www.votroci.cz došlo bez souhlasu výboru fan-klubu nebo jeho mandátu.

2. Po vyslechnutí svědků a objektivním zvážení celé situace se výbor rozhodl pro podporu části požadavků vyjádřených v prohlášení.

3. Dle zjištění fan-klubu situaci eskaluje především chování a kroky dvou funkcionářů našeho klubu FC Hradec Králové. A to předsedy představenstva MUDr. Jana Michálka a bývalého kontroverzního rozhodčího „Horníkovy éry“ Milana Šedivého, který v našem klubu zastává post šéfa marketingu.

a) Milan Šedivý byl do klubu dosazen bez řádného výběrového řízení, nám z neznámého důvodu, čímž okamžitě snížil kredit našeho klubu. Ztratili jsme na důvěryhodnosti v očích fotbalové veřejnosti. Dodnes nikdo nepochopil, proč a kým byl na tak prestižní post v našem klubu vybrán. Vše zavání jakousi trafikou za protislužby. V dnešní době, kdy dochází k očistě fotbalu a fotbalové zápasy jsou pod přísným drobnohledem, kdy rozhodčí jsou okamžitě potrestáni za chyby, je takováto osobnost v našem klubu kontraproduktivní. V minulosti nás stejně v klíčových zápasech zařízli i bez jeho „vlivu“. Šedým eminencím zákulisí odzvonilo.
Jako jeho hlavní problém z poslední doby vidíme v tom, že měl urážet fandy po zápase v Ústí nad Labem a přes novináře vykonstruovat lživou kampaň v médiích směrem k našemu fan – clubu. O jeho arogantním a povýšeném chování ani nemá cenu hovořit.
Vrcholem je pak zrušení odkazu na náš Fan – club z lišty klubového webu, bez jakékoli komunikace či oznámení důvodu. Proto žádáme jeho okamžité odvolání – odejití z klubu.

b) U MUDr. Michálka se nám nelíbí jeho negativní vztah k ultras a snaha separovat fanoušky.
Vytvářet iluzi o hodných „rodinách s dětmi“, těch správných rodinných divácích na jedné straně a zlých fanoušcích z kotle na straně druhé. To je značně zavádějící. Vytváření bariér mezi fanoušky nechceme. Jak řekl osobně na schůzce se zástupci fanoušků po zápase v Ústí nad Labem, on tyto křiklouny na fotbale nepotřebuje, má radši klid. Lépe se tak může soustředit na sledování zápasu. Také nám sdělil, že se do hlediště vrátí zásahová jednotka Městské Policie, a to hned, jakmile se vrátíme domů z Mladé Boleslavi. Je zřejmé, že za represemi a vytvářením bariér mezi námi a klubem stojí především jeho pokyny jako nejvyššího šéfa klubu.
V poslední řadě mu dáváme za vinu zodpovědnost za nezvládnutý zápas se Slavií, kdy byl napaden náš kotel chuligány Slavie. Fanoušci, kteří prostor kotle a především vlajky, před útokem bránili, jsou kriminalizováni. Podle zpráv od policie na příkaz šéfa klubu. To je pro nás nepřijatelné a proto požadujeme, aby z vedení klubu odešel.
Na zápase se Spartou se v hledišti opět objevuje Městská Policie a provokuje, vyvolává svým agresivním postavením napětí u stánků s občerstvením.Ničemu zde její přítomnost nepomáhá.

4. Nepožadujeme odstoupení Richarda Jukla, pouze v případě pádu A – týmu do druhé ligy. To samé platí i pro trenéry „áčka“. Pokud bychom spadli potřetí za sebou, měl by přijmout osobní zodpovědnost. Naopak chceme se Richarda Jukla zastat, v minulosti byl vždy fandům nápomocen a co slíbil, to splnil. Není fér házet všechno špatné na něho, protože nám skutečně pomáhal. Má jistě své chyby, ale jeho chování k nám převažovalo nad negativy. Za sportovní výsledky áčka by ovšem měl být zodpovědný, a pokud bude i do třetice mužstvo neúspěšné, měl by být nahrazen někým novým.

5. Osobní život a životosprávu hráčů neřešíme. Zajímají nás pouze výkony na hřišti a výsledky mistrovských zápasů. Hráči jsou profesionálové. Jít po zápase na pivo, ať se prohraje či vyhraje, považujeme za správné. Každý z nich musí vědět sám za sebe, co si může dovolit. Jde o jejich živobytí.

6. Dále nás zajímá, kdo nese zodpovědnost za rapidně zmenšený sektor hostí a vytvoření vedlejšího sektoru bez oplocení na východní tribuně při zápasech se Slavií a Spartou. V tomto prostoru se nacházela drtivá většina radikálních fanoušků hostí a navíc jim byl umožněn volný pohyb po stadionu. To také vyvolalo násilí na celé západní tribuně při zápase se Slavií.
Kdo nahnal mládežnické týmy proti jejich vůli do prázdného sektoru domácích? Kdo nechal vystavět „klec pro nikoho“ v severním oblouku stadionu, místo zvětšeného sektoru pro hosty? Zatímco před Sparťany bylo na ploše 6 pořadatelů, před domácími, v tradičních místech, kde se domácí fanoušci schází, jich stálo 41. Kdo dává tyto pokyny a tím znevažuje, vysmívá se všem skalním příznivcům našeho klubu?
To jsou otázky, jejichž odpověď hledejme v hloupém rozhodování výše jmenovaných funkcionářů klubu, v jejich agresivní kampani vůči fandům, kteří za své čisté fandovství obětují často nejen peníze. Tito fanoušci byli a vždy budou duší tohoto klubu.
Pro tyto důvody požadujeme odvolání – odejití MUDr. Jana Michálka z pozice předsedy představenstva a Milana Šedivého z klubu. Dokud nebude naše výzva vyslyšena, fanoušci budou dál bojkotovat domácí zápasy a protestovat proti vedení.
Celková nevraživost bude zbytečně narůstat.