15. kolo: FC Hradec Králové – AC Sparta Praha 1:2 (0:1)

V patnáctém kole ePojisteni.cz ligy hostili fotbalisté FC Hradec Králové věhlasný český tým AC Sparta Praha. Sparťané přijeli „Pod lízátka“ namlsáni postupem do další části Evropské ligy. Postup si zařídili díky výhře nad anglickým Southamptonem. Proti hradeckým hráčům nastoupil v brance exhradecký Tomáš Koubek.

Zápas

Votroci do zápasu nastoupili ve stejném složení jako v minulých zápasech. První vážnější šanci měli hosté, ale Lafata netrefil prázdnou branku Radima Ottmara. Oťase zachránila tyč. O chvíli později už hradecký brankář tolik štěstí neměl. Lafata přihrál do strany Julišovi a ten nadvakrát Radima prostřelil – 0:1. Poté převzali otěže zápasu domácí, ale velká šance Martana skončila na noze Tomáše Koubka. Hra se přelévala ze strany na stranu a vyrovnat mohl v závěru poločasu Adam Vlkanova, ten bohužel z malého vápna přestřelil.

Začátek druhého poločasu byl ve znamení Hradce. Černý a ani následně Polom nerozvlnili sparťanskou síť. Po této šanci platilo pořekadlo „Nedáš – dostaneš“. Karavajev unikl po pravé straně hřiště a přesnou přihrávkou našel volného Pulkraba. Ten se do prázdné branky trefil a zvýšil stav – 0:2. Votroci se nevzdali a zanedlouho slavili i oni. Centrovaný míč dotlačil do branky Pražanů Tomáš Malinský, který vstřelil už svůj 4. gól v této sezoně. Skóre se opět mohlo měnit ve prospěch Sparty, ale Dudl svou tečí z blízka orazítkoval tyč. Hradec poté zamkl Spartu na její polovině, ale bez úspěchu. Velké nevole diváků ke konci utkání zapříčinilo pár věcí. Jednou věcí je nepřiznaná teč exhradeckého Koubka a poté polehávání Sparťanů na hřišti. V závěru Hradec mohl kopat penaltu, faul byl, ale rozhodčí si to zřejmě obhájil tím, že dvoumetrový habán Žondra se skácel ochotně k zemi po střetu s Lafatou.

Poslední podzimní utkání odehrají “votroci” v pátek 2.12. na hřišti Jablonce, zápas začíná v 18 hodin.

Návštěvnost

Bojovný a srdnatý výkon sledovalo vyprodané hlediště malšovického stadionu. Když hlasatel oznámil po velkém váhání, že utkání přihlíží vyprodaný stadion, tak to v ochozech vesele zašumělo. Fanoušků pražské Sparty přijelo nebo-li přišlo okolo tisícovky, 3/4 byli ovšem vesničané z Východních Čech a jiných koutů republiky, takže o atmosféru na celém stadionu se staralo asi 250 sparťanů rozdělených na dvě poloviny.
Hradecké publikum vytleskávalo standardní situace a asi třikrát se ozval pokřik “HRADEC”.

Fotoreport od Supporters ZDE