Výjezdové vysvědčení – SFC Opava

Konečně nás čekal zápas, který sliboval zážitky nejen na hřišti, ale i v hledišti a možná ještě dál. A protože do posledního místa zaplněný bus cestou skoro nestaví, nestaví a vůbec nikde nestaví, dorazili jsme ke stadionu s hodinovou rezervou a dále už se dočtete, v jakém podání se servíroval slezský fotbal pro fanoušky.  

  • Cena vstupného + počet diváků

Za šedesát vočí na typicky fotbalový stánek je cena velice příznivá, ale celková návštěva nakonec (nejen mě) trochu zklamala. Z celkové kapacity 7 724 bylo zaplněno 1 361 míst (tj. necelých 18%). Až dodatečně jsem se dozvěděl, že souběžně se hrál i hokej – zápas s Hodonínem navštívilo 659 diváků a kdoví jestli se nehrál ve stejném čase i basket, házená případně nejelo mistrovství republiky v orbě. No je vidět, že v Opavě rozhodně nemají o diváky nouzi…je to škoda, osobně jsem se těšil na zaplněnější tribuny, ale i tak domácí dokázali vytvořit na druholigové poměry nadprůměrnou atmosféru a ani hradečtí fans se rozhodně nemají za co stydět.

  • Přístup do sektoru  + výhled

Městské sady doslova a do písmene, bus nás opavským hvozdem dovezl až před sektor a po zápase, když už je tma si můžete v temných zákoutích parku hodit korunou, kde je sever, nádraží, příp. Polsko. Když už se po všech uvěřitelných i neuvěřitelných opatřeních (bude popsáno dále) dostanete dovnitř a vyšplháte po poměrně strmých a pro některé i zákeřných schodech na tribunu, dostanete přesně výhled, který odpovídá popisu stadionu z webu SFC Opava – „stadion anglického typu bez běžecké dráhy“. Nalevo od sektoru je dokonce i původní klec, která slouží nejspíš jako muzeum příp. se sem jezdí školit ostatní kluby aby se poučili jak nakládat s fanoušky, jako např. Vlašim. Z vybavení mě ještě zaujalo opavské „lízátko“, zapíchnuté přímo v rohu u tribuny jenž vyzývavě nabízelo svůj žebřík do nebe k adrenalinovým zážitkům a hodně mě překvapilo, že tuto atrakci nikdo nezkusil využít. Přímo do útrob tribuny se nacházela ještě zamřížovaná díra sloužící v krajních případech nejspíš jako cela předběžného zadržení nebo sklad opilců. O zpestření během hluchých míst se v zápase staralo i velké hejno policejních havranů, kteří neúnavně z výšky monitorovali situaci nad stadionem.

  • Občerstvení a WC

Tak občerstvení byl těžkej hardcore, vzhledem k tomu, že jsme přijeli nejspíš moc brzo, zíralo na nás pouze otevřené otlučené okno do nějaké kantýny, kde byl výčep a sporák s hrncem, který jak se ukázalo sehrál později zásadní roli svou nedostatečnou kapacitou. Po chvíli když někdo konečně sehnal obsluhu, tak se ukázalo, že to bude ještě nějakou chvíli trvat než se bude podávat menu, což konkrétně u klobás znamenalo konec prvního poločasu. Pivo bylo sice o dost dřív – výhoda byla, že v tý kose nebylo snad ani potřeba chlazení a přestože se obsluha snažila kmitat a ještě stíhat odrážet občasné erotické návrhy některých jedinců, v poločase se stalo to na co jsem už před chvílí upozorňoval – hrnec kapacitně nestíhal a došly klobásy. Zhruba za dalších 15 minut nejspíš voda zabublala a prodávalo se dál, ovšem na to už jsem jebal, protože jsem nepřijel čumět někde do tmy za oknem a hodnocení klobásy tedy nebude, ovšem co jsem měl možnost vidět, podávala se zhruba s půlkilovou porcí hořčice, no aspoň něčeho bylo ve „stánku“ dostatek. Sečteno a podtrženo – úroveň občerstvení v Opavě naprosto tristní.  WC je hned pod tribunou v podobě velkého žlutého kontejneru, v kterém kdysi nejspíš Asiati přes moře převáželi copie Converse, ale aspoň to vevnitř jako záchod vypadá a kupodivu ani moc nesmrdí.

  • Security + PČR

Tak tohle je taky kapitola sama pro sebe, to že budou mít kluci zakuklený manévry se dalo čekat a odchytli nás až těsně před Opavou, ovšem to jakým způsobem si zase potřebovali něco dokazovat…nadouvat a důležitět heslo dne, čím víc, tím líp. Před pokladnou stojí dva zakuklený maníci se selfí tyčemi a když už se nejspíš vyfotili všichni navzájem včetně veverek v parku, začali se nudit a prudit. Připravit občanku, postavit se, řekněte jméno (když řeknete celé jméno, ninjago se ještě tupě zeptá na příjmení), otočit z profilu, zezadu…..čekal jsem kdy někdo začne rozdávat povely „předklonit“, ale asi bylo na takovou akci všude přece jen moc svědků.  Když někdo tu šaškárnu ignoroval, tak ho po určitých tahanicích stejně nechali projít, prostě další zbytečná akce s cílem dát tomu póvlu najevu, že jezdit někam na fotbal se nevyplácí a bude podle toho s vámi nakládáno. Securitka v pohodě, při několika dýmech, co se u nás během zápasu objevily zbytečně neprudili, koukli jestli nechytlo sedadlo nebo něco co by mohlo shořet a žádný konflikt se nekonal. Jediná škoda, že neprošly vlajky na tyči – údajně mělo být nahlášeno dopředu. Odjezd už se obešel bez problémů, pouze snad přišla nějaká hláška, že se během zápasu promenoval v sektoru muž v trenkách a snad i bez nich, ale to se celkem rychle vyřešilo. :-)

  • Souhrn

Po delší době zase jeden povedený výjezd, který kazila pouze až přehnaná angažovanost PČR (příště si aspoň řekněte i o autogramy) a určité nedorozumění s panem řidičem, který nejprve vyhrožoval, že zpátky odjede bez nás, což si k naší radosti rozmyslel a cestou zpět celý bus s napětím sledoval detektivní zápletku „Kam se ztratil potah“, pro velký úspěch i s přídavkem „..a ještě ten druhej“ :-D

  • Hláška výjezdu: “3, 2, 1, jedéééééééém!”