Výjezdové vysvědčení – FC Slovan Liberec

Tentokrát přinášíme vysvědčení s trochu smutným podtextem, ovšem… tak jsme spadli no a coooo…..severní vítr byl tentokrát opět krutý a odvál i naše poslední naděje na záchranu. Aspoň si přečtěte jaké kulisy dělaly doprovod tomuto neveselému představení.

  • Cena vstupného + počet diváků

Lupen v Liberci pořídíte za kilo, z Hradce tržbu udělalo cca 50 lidí, celkem se na stadionu sešlo 3 529 diváků (36% z kapacity 9 900). Upřímně se mi skoro ani nechtělo věřit, že se na útulný stadionek vejde na max. skoro desítka….zaujme i scenérie kolem hlavní tribuny, která vypadá, že se obnažené kopce každou chvíli zhroutí. :-) Stadion působí typicky fotbalovým dojmem, což je něco, co v Hradci opravdu neznáme.

  • Přístup do sektoru  + výhled

Proč si brát servítky – přístupová cesta je celkem hnus a nelogičnosti přidává i to, že u pokladen se míchají domácí fans s hostujícími a od jedné pokladny se dostanete jak do hostujícího sektoru tak příp. na domácí tribunu za brankou. Vzhledem k tomu, jaké FAČR neustále požaduje bezpečnostní opatření a např. u nás se musel vytvořit samostatný a úplně oddělený vchod pro hostující fans, je tahle situace hodně komická – ovšem zároveň vypovídající o stavu fotbalu v ČR jako takovém. Dělat věci napůl, často jen na oko aby se neřeklo a hlavně bububu na kluby, které zrovna silnou pozici nemají. Jinak se částečně projdete i kolem řeky po úzké cestě kde se sotva vyhnete rozdováděnému policejnímu autu a dále přes nějaký podivný, prašný a kamenitý plácek k pokladnám. Předtím minete i nějaké parkoviště, kde ale radši neparkujte, protože hrozí odcizení vozidla, což potkalo jednu rodinku z Hradce Králové, která sice nejela na fotbal, ale měla tu smůlu, že zaparkovala na nesprávném místě. Po zakoupení vstupenky jdete ještě další kus cesty až k sektoru, kde už čeká poměrně důležitě se tvářící sekuritka, ale tentokrát kromě obvyklého šacování byl klid a do ničeho se nemíchali. Turniket má zabudovanou čtečku, procedura vpouštění diváků je na můj vkus trochu zdlouhavá, nejdřív stojíte u jedné brány, protože čekáte až se u druhé projde vlastním turniketem kde probíhá i kontrola vlajek a než se dostanete dovnitř nějaká ta minuta uběhne. Máme zkušenosti z minula, že v případě plného sektoru se vše až neúměrně protahuje, ovšem to tentokrát nebyl náš případ, takže se vše stihlo bez problémů. Vlajky je možné věšet pouze na tyč až pod střechou na což jsme několikrát (nutno říct, že slušnou formou) upozorňováni. Sektor je přímo v rohu a i když výhled nepatří úplně k tomu nejlepšímu, pořád to celkem ujde. Hlavně akustika je hodně dobrá a i v malém počtu fandění slušně vynikne, potěší i absence sedaček a přítomnost klasických old schoolových zábradlí. Vše je schováno pod střechou a ani otravné slunce nesvítí do očí.

  • Občerstvení a WC

V útrobách tribuny se nachází obvyklý fotbalový bufet – pivko, nealko a tentokrát pekelně ostrá klobása. Velikost, propečenost bez výhrad, ale podíl papriky byl snad větší než podíl masa…..po snědení půlky jsem měl pocit, že žeru žiletky a vzhledem k tomu, že chlebem v Liberci poměrně dost šetří, je likvidace chuťových buněk úspěšně zaručena. Asi jsem měl opravdu hlad, protože jinak si nedovedu vysvětlit, jak jsem to mohl sníst….. Jinak záchody jsou na mnohem kulturnější úrovni než jsme kolikrát zvyklí a přivítá Vás dokonce jedno velké, společné „chcací korýtko“.

  • Security + PČR

V Liberci jsme v minulosti několikrát měli určité neshody se security ohledně způsobu fandění, ale tentokrát i vzhledem k našemu počtu proběhlo vše v klidu. Kromě již zmíněného šacování byl klid a securitka kolikrát pobaveně přihlížela tomu, jak se fans Hradce baví, když už fotbal nedokáže bavit je.  PČR klasika, nalepili se před Libercem, měli snahu všechno organizovat a pokutu nakonec dostal řidič, protože nám zastavil před hospodou, kde byl údajně zákaz zastavení. :-D

  • Souhrn

Výjezd na konci sezóny, který nás opět po roce pohřbil zpět o level níž…kdy se znovu do Liberce podíváme je otázkou, tak snad jen doufejme, že to nebude trvat moc dlouho a hlavně, že při naší další návštěvě si nebudeme muset říkat. proč aspoň podobný stadion nemůžeme mít konečně v Hradci…