Výjezdové vysvědčení – FC Graffin Vlašim

Tahle sezóna je zatím (kromě jiného) specifická i neobvyklými pauzami mezi zápasy, jednu takovou vynucenou na hráčích po brutálním gastro zážitku jsme měli právě za sebou a další cesta nás zavedla do Vlašimi, kde se nám v minulosti zrovna nedařilo a ani stadion úplně nepatří mezi nejoblíbenější destinace. Tak si přečtěte, co všechno Vás čeká, když se vypravíte na fotbal právě sem.

  • Cena vstupného + počet diváků 

Vstupenka za 50,- Kč je cenově např. na úrovni divize v Jaroměři, proti tomu se těžko dá něco namítat, v budce u pokladny měli trochu problém s nedostatkem drobných, nejspíš ještě 15 minut před zápasem neprošlo tolik natěšených fans, aby bylo z čeho vracet. Jinak bouda, která sloužila jako pokladna vypadala, že pamatuje možná i položení základního kamene vlašimské arény, ale takových muzejních kousků bylo k vidění i více. Na zápas přišlo v chladném počasí přesně 472 diváků a tento zápas kandiduje v mém osobním top žebříčku mezi nejtišší sportovní události, které jsem měl možnost vidět a nebýt těch křiklounů na hřišti tak i šachová partie Karpov – Kasparov by atmosférou při nečekaném královském gambitu překonala to, co bylo ke slyšení ve Vlašimi. Náladu trochu rozčísl místní hlasatel, který se uvedl hlášením “Dobrý…” načež následovala cca minutová dramatická pauza ukončená pokračováním “den” a v podobném stylu se nesl jeho výkon i během celého zápasu. Druhý majstrštyk byl kolaps časomíry přesně ve 23. minutě, kdy se najednou zastavil čas a naskočilo skóre 0:3, na chvíli jsme znejistěli jestli nám v tom zběsilém tempu hry přece jen něco neuniklo, ale za dalších deset minut nejspíš někdo konečně našel tlačítko reset a vše se podařilo dát do pořádku.

  • Přístup do sektoru  + výhled

Parkujeme kousek od stadionu, ke kterému vede už pouze rovná cesta kolem Mlíkárny (což je kupodivu hospoda), u boudy s pokladnou nečeká žádný otáčivý ježek nebo podobná nástraha, ale klec čeká hned opodál. Ve Vlašimi už jsme měli tu čest navštívit tento původní sektor pro hostující fans, při naší poslední návštěvě jsme dokonce měli k dispozici protilehlou tribunu, ale tentokrát to opět vyšlo na klec. O výhledu se snad ani nedá mluvit, pokud tedy nesníte o tom, že budete koukat na fotbal ve stylu seriálu Útěk z vězení, takže vidíte tak možná plot, plot a ještě jednou plot a jako bonus máte nad hlavou něco jako opičí dráhu s bodcema nahoře. Jedna taková dělící tyč je takticky zhruba ve výši hlavy, tudíž se mi samozřejmě podařilo o ni slušně jebnout a aspoň na chvíli jsem viděl zápas ve světlejších konturách.

  • Občerstvení a WC

Něco jako stánek s občerstvením byl sice hned u sektoru, ovšem z druhé strany klece a prodej probíhal přes minidíru v mříži,  takže tempo obsluhy bylo jedno pro domácí, jedno pro hosty a o přestávce hráli domácí totální přesilovku, takže jsme museli hold počkat. V nabídce bylo pivo výrazně nasládlé chuti (ani nevím co se vlastně točilo) a jedno mi bohatě stačilo, než abych to zkoumal dál. Dále klobása, paras v rohlíku a kromě kafe dokonce i svařák + nějaké to nealko. Na místní poměry asi dostačující a vzhledem k našemu počtu byla nakonec i rychlost obsluhy bez nějakých větších výhrad, pobavily i komentáře “tyhle dvě jsou do klece” apod. Klobása jako taková trochu lepší průměr a hodnocení srážel dolů okoralý chleba. Pokud konzumace pochutin zanechala následky na vaší trávicí soustavě, byla k dispozici opodál fešná toitoika, z které bylo průzorem vidět i na hřiště a jednalo se snad o první mobilní hajzlík, kde to nesmrdělo :-)

  • Security + PČR 

Tohle je taky kapitola sama pro sebe, security ani ne, tu jsme v podstatě ani nezaznamenali kromě výskytu hned za pokladnou, kde proběhla velice zběžná a korektní šacovačka, ovšem policejní manévry….už při příjezdu na kraji Vlašimi byla připravená zesílená policejní hlídka, která zastavovala vše, co aspoň vzdáleně připomínalo hradeckou SPZ. Následovala kontrola dokladů a dechová zkouška řidiče  a jeden orgán měl v ruce seznam nějakých fotek nějakých osob, které údajně někde dělaly nějaké nepořádky a ve Vlašimi ten den nejspíš měli pořádat celostátní sjezd. Dalších několik dodávek, podivných osobních aut a nenápadných chlapíků v civilu se nacházelo přímo před vchodem na stadion. Docela bych rád viděl tu svodku na základě které někdo vyhodnotil, že je potřeba postavit půl kraje do nejvyššího stupně pohotovosti….inu v době, kdy Vám na bezproblémový průchod Evropou stačí kouzelná věta “I´m from Syria” jsou taková bezpečnostní opatření jistě na místě a sluší se je náležitě ocenit :-)

  • Souhrn

Co říct závěrem…..no věděli jsme, co nás znovu ve II. lize čeká a Vlašim je toho skoro ukázkovým příkladem, obávám se, že tohle nebylo první ani poslední takové představení, ale hold jsme tam, kde jsme a lepší destinace nás minimálně do příštího podzimu nečekají a pak…pak se hold uvidí.