Votroci bez ztráty bodu vítězi zimní TIPSPORT ligy

Je to sice „jen“ zimní liga, ale přesto je to pro všechny s černobílým srdcem potěšující událost – vždyť fanoušek Votroků věru nemá mnoho příležitostí slavit nějaký ten „titul“. A vyhrát zimní ligu, s její osmnáctiletou tradicí, je bezesporu úspěch, podtržený tím, že jsme všechny zápasy vyhráli. Připravili jsme pro vás krátké shrnutí naší cesty na vrchol…

10952268_1012052622143652_4884156781506857464_nFK Mladá Boleslav – FC Hradec Králové 1:2 (1:0) branky: 26. Wágner – 67. Halilovič, 72. A. Čermák

Naše první turnajové střetnutí a hned papírový favorit. Před televizními kamerami jsme nezačali nijak famózně, škodovka nás v první půli přehrávala a zaslouženě se dočkala vedení. Komentátoři v televizi nám velké naděje nedávali, právem upozorňovali na množství zkažených finálek (to my dobře známe…). Ale do druhého poločasu Bolka prostřídala a ztratila jiskru, a pokud se dostala k zakončení, vytáhnul skvělé zákroky Koubek v naší brance. Votroci, kteří protočili o pauze téměř všechny posty, se rozehráli k pěknému výkonu a po parádní příhře Jandyse se střelecky prosadil povedenou střelou Emir, srovnáno na 1:1. A o chvíli později strhnul vedení na naši stranu Čermus, když z voleje uklidil do sítě Bolky merunu po perfektním centru Mareše. Konečný výsledek 2:1 byl příjemným překvapením pro několik hradeckých příznivců, kteří nelenili na zápas vyrazit. Hned po jeho skončení tým odfrčel do Ústí nad Orlicí, kde jim podle dostupných zpráv dal Bogas pěkně „zakouřit“, ale po vítězství to kluci určitě kousali lépe.

FK Varnsdorf – FC Hradec Králové 0:1 (0:1) branka: 35.Vaněček z PK

V zápase se špičkovým druholigovým týmem jsme zkoušeli dorostence Týfu a Drozda, představil se také jihokorejský stoper Chun Woon Jung a posila David Petrus, za soupeře již hrál náš podzimní záložník Matěj Kotiš.

Votroci byli po celý zápas lepší, jednu loženku „zazdil“ Vaňous, ale jeho gólová chvilka přišla po faulu na pronikajícího Čermuse, po kterém jsme dostali výhodu penalty, kterou Vaňous s přehledem proměnil. Víc branek jsme neviděli, mimo jiné i proto, že Petrus neproměnil tutovku po pěkné příhre Vlčáka. Ale na Davidovi bylo vidět, jak ho po soustředění „táhnou nohy“, což je vzhledem k dlouhé předchozí pauze celkem pochopitelné a věříme, že nám na jaře předvede dobré výkony. Výhra 1:0 znamenala, že nám v následujícím posledním zápase – derby s Pardubkama, stačí i remíza.

FC Hradec Králové – FK Pardubice 3:1 (2:0) 22. a 25. Vaněček, 84. Vlkanova – 75. Klátil

Byť se derby odehrálo ve všední den od 11 hodin, našlo si cestu na zápas dobrých 300 fotbalových fanoušků, a věru nelitovali. Vaňous, posílený na duši proměněnou penaltou proti Varnsdorfu, gólově řádil. Nejprve nás dostal do vedení šťastnou hlavičkou po Malinově nepovedené střele, aby na 2:0 zvýšil famózně – nůžkami po Holiho centříku. Druhá půlka byla po prostřídání trochu vyrovnanější, hosté snížili, ale Vlčák dal gólovou pojistku na 3:1 a bez ztráty bodu jsme vyhráli svou skupinu.

Po zápase odjel stoper Chun Woon Jung, který trenéry nezaujal, ovšem již v něm se představil další testovaný hráč, opět stoper, Slovák Martin Nosek.

SEMIFINÁLE: FC HK – Zlín 5:0 (5:0) branky: 11. Štípek, 14. a 41. Dvořák, 31. Čermák, 40. Mareš

Celý zápas odehrála jedna jedenáctka, ve které podali dobré výkony testovaní hráči – stoper Nosek, který již za nás odehrál poločas v derby a atraktivní posilou pak byl Tito, španělský levý záložník, který přes ne zcela ideální fyzický stav ukázal pěkné centry, skvělou techniku vedení míče a určitě by byl zajímavým obohacením našeho kádru.

Zápas sám byl pro cca 10 fanoušků Votroků, kteří do Brozan u Litoměřic dorazili, neskutečným zážitkem, protože gólové hody v prvním poločase, kdy Votroci smetli Ševce 5:0, na to my nejsme zvyklí, snad jen v rámci charity, když hrajeme pouťák někde na vsi. Tvrdě jsme trestali brankami každé sebemenší zaváhání soupeře a opět je nutno vyzdvihnout, že šlo o góly pěkné. Asi nejhezčí byl ten Čermusův, který si navedl míč na čtverec a poslal ho do pravého vingle Zlína.

Předvedli jsme opravdu výborný výkon, z jednotlivců lze přesto vyzdvihnout osu Koubas-Nosek-Emir a dvougólového Dvořku.

FINÁLE: SK Dynamo České Budějovice – FC Hradec Králové 0:2 (0:2) branky 17. Malinský, 41. Vaněček

Bogas, finále nefinále, poslal na hřiště opět zcela rozdílnou jedenáctku tak, aby herně vytížil všechny naše hráče. A nebylo třeba se strachovat, i tahle parta se předvedla v dobrém světle. S velkou chutí a fotbalovým umem hrající Zorvy poslal do sóla Malinu a Tom rutinérsky poslal Votroky do vedení. I na druhé brance měl velkou záslohu Zorvy, když rozehrál rohový kop, míč přizvednul Petrus a Vaňous propasíroval merunu do sítě Jihočechů. Pak zvonily tyče a břevna, ale skóre se již nezměnilo, když Vaňousovi odmávali (myslím si že hodně přísně) ofsajd a gól nebyl uznán, a „Forest Gump“ Tomáš Malinský po nádherném úprku na branku soupeře trefil jen tyč. Protože naši gólmani chytali všichni velmi dobře (v turnaji byli Koubek, Kuciak a Ottmar) a ten finálový – Martin Kuciak – žádný míč do své sítě nepustil, mohl Adri po mači převzít velký putovní pohár, kde bude u 18tého ročníku uveden jako vítěz turnaje Hradec Králové!

Jak realizační tým, hráči, tak i my, fanoušci, nepodléháme nemístné euforii. Zimní liga je zpestřením, ale se SYNOT ligou se nedá srovnávat. Všichni zde hráli v přípravě, kdy jsou hráči unavenější, trenéři testují posily a hráče z dorostů, hrají celé kádry, chybí faktor „jednostranná píšťalka“…

ALE – nepodceňujme to! Votroci vyhráli 5 utkání po sobě, vstřelili 13 branek, dostali jen 2. Naše hra byla rychlá, spousta kombinací na jeden dotek, nelze si nepovšimnout velmi dobrého napadání soupeře ve středu hřiště. Dosavadní hra ukazuje, že tým se na nesmírně obtížnou jarní misi „za záchranou“ připravuje dobře a poctivě. Spousta věcí je třeba samozřejmě doladit, hodně nás stále trápí finální řešení situací v útoku, zbytečné ztráty míče po nepřesnosti v defenzívě… Ale trenéři i hráči dělají vše proto, aby nás, svoje fanoušky, těšili na jaře hrou i výsledky. Věříme, že se jim bude dařit a že i z naší strany bude platit „vždycky jsme s vámi, černá a bílá – OHROMNÁ SÍLA – a z toho vyplývá že JEDINĚ HRADEC!”