“Vždy bude prostor na zlepšení a my ho musíme hledat”

Pan Róbert Barborík se od pondělí 17.června stal novým sportovním ředitelem Votroků. Požádal jsem jej proto o krátký rozhovor, ve kterém by se fanklubu představil a seznámil nás se svým pohledem na sportovní vedení našeho klubu.

Mohu poprosit o stručné představení? Odkud jste a jaká byla vaše fotbalová minulost?

Pocházím z Nitry. Vojákoval jsem v Žatci, kde jsme hráli tehdy 3.ligu. Po vojně jsem se vrátil do Nitry, stihl jsem odehrát několik  zápasů ve federální lize a mám odkopaných více než 100 utkání ve slovenské lize.  Rok jsem byl v Maďarsku a aktivní hráčskou kariéru jsem uzavřel v nižších soutěžích v Rakousku.

Vy jste přišel do našeho klubu v loňském roce a stal se vedoucím mládežnické základny FC HK. Nyní jste sportovním ředitelem celého klubu. Svou pozici u mládeže jste tedy opustil?

Ne, naopak. Dohoda s ředitelem klubu Ing.Juklem je taková, že budu mít na starost klub po sportovní stránce kompletně, tedy od mužů směrem k mládeži.

Můžeme si tedy od tohoto modelu slibovat jednotný herní projev našich týmů? Tak, jako je to velmi dobře známé u např. Barcy?

Ano, je to jedna z důležitých věcí. Již nyní praktikujeme u mládežnických dorosteneckých týmů rozestavení  4-3-3 a jsme s ním domnívám se úspěšní.

Je samozřejmě možné, že A-tým bude praktikovat  trochu jiné rozestavení, ale důležité jsou ty základní prvky, které se snažíme již nyní hráčům vštěpovat. Např. vysoký pressing, aktivní napadání atd.A hodně střílet. Dávat branky. A to by mělo být v našich odchovancích pevně zakódováno.

Kolik hráčů mládežnických kategorií má momentálně náš klub v širších reprezentačních výběrech?

Tak v U-16 by to mohl být  to Jirka Miker, který je ovšem momentálně zraněný, a velmi dobře má nyní našlápnuto Dominik Breda. V U-17 jsou Trubač a Habrman, Dědeček, Střelec. V U-18 Zorvan a David Breda, v U-19 Kratochvíl a Sixta (tento talentovaný záložník nyní dokonce naskočil do přípravy Áčka) a Jehlička, v U-20 je to pak Shejbal.

Máte nyní na starost i příchody a odchody hráčů?

Mám, samozřejmě jsem v tom zainteresován, ale není to moje hlavní náplň. Trenér Prokopec má velmi dobře zmapované hráče v tuzemsku a v této fázi se oslovují jím vytipovaní hráči. Ale vedeme o tom debatu, a to i s Ing. Juklem.

Příchod hráče je velmi důležitá věc pro klub, jako je Hradec. Budeme se snažit o každém hráči zjistit maximum informací a budeme vždy zvažovat velmi důkladně, se vzájemnou oponenturou, zda toho kterého přivést či ne.

Někdy je i neuskutečněný příchod posílením :-) . Já se snažím vždy shromáždit o konkrétním hráči fakta: kolik toho nahrál, jak bývá zraněný, jak je na tom rychlostně, pokud je to útočník, tak zda-li dává branky, u záložníka vyhodnocuji, zda je umí připravit a zapojuje se i do bránění atd.

Potom přichází na řadu testy zdravotní a výkonnostní. A pak samozřejmě celkový herní projev. Jak je hráč schopný přizpůsobit se našemu hernímu stylu.

Róbert Barborík

Róbert Barborík

A jaký by měl být náš herní styl?

Aktivní. Chceme hrát maximálně aktivní fotbal, u kterého diváci jednoduše řečeno nebudou usínat. Rychlá kombinace, „nešetřit s krokem“, nabízet se, a to pořád, i když balón nepřichází, musím zůstat aktivní a jít do nabídky znovu a znovu. Já jsem velkým obdivovatelem stylu Bayernu Mnichov.

Takže tímto směrem bychom chtěli s naším herním projevem jít, nesmíme se toho srovnání bát. Podívejte se na Dortmund, to je krásný příklad vynikající práce s mladým týmem. Rádi bychom stříleli v Hradci hodně branek. Já osobně nesouhlasím s tím, že se zde neumí vychovat střelec, či že se v Hradci snad střelci ani nerodí.

Bylo zde mnoho vynikajích hráčů, a branky stříleli – Pavel Černý st., Vráťa Lokvenc… Podívejte se na tabulky soutěží, kde startují naše mládežnické týmy. Můžete se sami na faktech přesvědčit, že naše mančafty hrají útočně a patří k těm týmům s nejvyššími počty vstřelených gólů.  A to musíme dostat i do A-týmu.

Já věřím číslům, statistikám. Nemůžeme se bavit o tom, že je někdo například vynikající útočník, a pak se na konci sezóny ohlédnout a vidět, že ten „vynikající útočník“ dal za rok jeden gól.

Nebo že je vynikající obránce a je přitom podepsán pod množstvím obdržených branek. Samozřejmě, čísla nejsou všechno, ale někdy je jejich řeč jasná a má skutečnou vypovídací hodnotu, která je silnější než nějaký mýtus, vytvořený okolo některých hráčů.

Musíme se nebát držet se faktických čísel při hodnocení prospěšnosti hráčů pro klub. Bavme se vždy o tom, čím hráč pozvedl tým, jehož je součástí. Protože my potřebujeme co nejvíc hráčů, kteří tým zkvalitňují. Potřebujeme plusové hráče.

Jste v Hradci rok. Co vás u nás překvapilo příjemně, a co právě naopak?

Velmi spokojený jsem s hráčským materiálem, který zde v mládeži máme. Opravdu, množství kvalitních hráčů, ale co je ještě důležité – ti hráči jsou ochotní tvrdě na sobě pracovat a naslouchat radám, které jim trenéři dávají. Je mým velkým přáním vidět ty kluky jednou hrát za první tým Votroků ligu.

Hradec by měl, vzhledem k tradici fotbalu zde a kvalitě práce s mládeží, hrát nejvyšší soutěž a hrát ji s kostrou týmu složenou ze svých odchovanců. Pokud se nám tohle nepodaří, bylo by to pro mne to zklamání. Protože zatím jsem s níčím nespokojený v zásadě nebyl.

Vždy bude prostor na zlepšení a my ho musíme hledat.  A to ukáže až čas. Budeme se snažit vás fanoušky přesvědčit o tom, že  naše cesta je správná. Ale my nyní jdeme do své práce všichni s nadšením a s vírou v to, že námi zaváděné prvky jsou tím nejlepším pro každého našeho hráče, pro každý náš tým a pro celý náš klub.


No, já si myslím, že pokud bude Hradec hrát atraktivní fotbal, aktivní, hráči to odmakají, tak drtivá většina fanoušků pak bude smířlivá k tomu, že nejsme na postupovém místě. Přece jen, těch změn v týmu je hodně a mladý mančaft asi bude potřebovat nabrat i fotbalové zkušenosti. V této chvíli děkuji za rozhovor a přeji hodně sil a správných rozhodnutí v nové funkci.

Gunny