Rozhovor s Kubou Chlebounem

Hradec Králové – Dnes dopoledne dorazil JAKUB CHLEBOUN na Malšovický stadion, odtud se přesunul s týmem do SH Třebeš, kde měli v plánu hrát Basketbal a Florbal. Po skončení sportovních her hradeckého A-týmu mi poskytl rozhovor, zejména o zahraničním angažmá v Kazachstánu.

 

Jak se ti líbí v Kazachstánu, kde působíš v týmu Akzaik Uralsk?

Než jsem letěl na angažmá do Kazachstánu, tak jsem o lize a o státě moc nevěděl. Všechno jsem zjišťoval až tam. V Kazachstánu je trošku jiný život než u nás. Začátky byly těžké, musel jsem se naučit kazašsky, ale člověk si na to pak zvykne a pak už je to snažší.

 

Jaký je rozdíl mezi 1.ligou v ČR a 1.ligou v Kazachstánu?

Myslím si, že to je na stejné úrovni. Kluby mají velké rozpočty, jelikož zde je nerostné bohatství a můžou si dovolit více peněz. Navíc teď do Kazachstánu přichází čímdál lepší hráči, přichází sem z Ruska, ze Srbska, takže tomu dávají kvalitu. A hráči z Kazachstánu nejsou špatní, dá se teda říct, že to je srovnatelný s českou ligou.

 

V Kazachstánu se ti povedlo vstřelit nějaké góly. Který z nich byl nejhezčí?

Asi druhý gól, hráli jsme tenkrát proti Tarazu. Vstřelil jsem gól z trestňáku, který jsem zahrával asi z 30 metrů. Byl to asi můj nejhezčí a nejlepší gól, co jsem kdy dal.

 

Uralsk byl v poslední sezoně nováčkem. Jaký byl cíl Uralsku?

Cíl byl hrát do desátého místa. V průběhu sezóny jsme se drželi kolem 5.místa, takže jsme neměli problémy, abychom hráli o záchranu. Nakonec jsme skončili osmí, vedení bylo spokojené a cíl jsme splnili, takže spokojenost.

 

Jaký vypadá další působení v Kazachstánu?

Uvidíme co bude, skončila mi smlouva v Uralsku, ale Kazaši mě chtějí. Zájem mají asi ještě 3 kluby. Teď budu jednat s Hradcem a uvidím jestli mě pustí. Rád bych tam pokračoval, pro mě byl ten rok dobrý a jméno jsem si tam snad udělal. Jasno bude do konce příštího týdne.

 

Jací jsou tamní fanoušci?

Fanoušci v Uralsku jsou výborní. Nemůžu si na ně stěžovat. V první půlce sezóny tam bylo pokaždé vyprodáno. Fanoušci tam vlastně jenom fandí, nenadávají, když se týmu nedaří, nepískají na nás i když prohráváme. Po zápase na nás čekají před stadionem a chtějí podpisy nebo se chtějí s námi vyfotit. Jsou vstřícní, to mě překvapilo.

 

Jak se ti líbí město Uralsk? Navštívil si tam něco?

Moc toho v Uralsku k vidění není, nějaké památky tam jsou. Města v Kazachstánu jsou staré, moc se tam relaxovat nedá, ale je zde i česká hospoda s českou kuchyní, tak jsme tam občas s klukama zašli.

 

Děkuji za rozhovor.