Rozhovor fanoušků s “kapitánem na marodce” Romanem Fischerem

Náš kapitán, toho času na marodce, ochotně souhlasil se žádostí o rozhovor s fanoušky Votroků. Položil jsem tedy Romanovi otázky, které od fans dorazily a které byly vždy uvozeny nejprve přáním rychlého uzdravení.    

Roman na mne čekal v dobré společnosti

Roman na mne čekal v dobré společnosti

Romane, jak probíhá tvá rekonvalescence? Jak vidím, sádra je již pryč…
Sádru mi sundali asi před 4 týdny, další dva týdny jsem byl ještě o berlích, nyní chodím na rehabilitace a do posilovny. Noha stále není v pořádku, kulhám, běhat nemůžu. Doufám ale, že v poslední květnové dekádě již budu moci začít s běháním.

Ty jsi mi při domlouvání rozhovoru říkal :”Ráno mám rehabilitaci, pak mám druhou rehabilitaci, pak jdu do posilovny…” A jedna z otázek od fanoušků zní ” Jak probíhá den fotbalisty, který je zraněný ?
Není každý den úplně stejný. Dnes jsem byl ráno na rehabilitaci u MUDr. Šupáka, pak na další rehabilitaci na rehabilitační kliniku, kde jsou různá cvičení a procedury, laser, vířivky. A nyní, když jsem již bez berlí, chodím ještě do posilovny jezdit na kole, je potřeba po tak dlouhé době “probudit” svalstvo.

Co tvůj volný čas? Televize, nebo knížky?
Volný čas trávím tak, jak ho může trávit táta tří dětí :-). Snažím se být s rodinou. Televize u nás rozhodně není neustále zapnutá, přes den se věnujeme dětem, takže televize spíš až večer. Já samozřejmě hlavně sleduji sport. Co se knížek týče, jsem spíš sváteční čtenář.

Co říkáš výsledkům Hradce na jaře?
No, je to takové jako na houpačce. Chvíli se daří, pak zase ne. Asi to není na nějakou velkou spokojenost, ale záchrana je prakticky jistá a to byl základní cíl. Máme pořád potíže se střílením gólů…

A čím to podle tebe je způsobeno? Myslíš si, že hrajeme málo ofenzívně? Z mého fanouškovského pohledu prostě vidím, že naše útoky končí většinou před vápnem.
Ono to je od každého trochu. Dal bych za příklad utkání v Budějovicích. Tam jsme zahráli opravdu dobře, ale nedokázali jsme zakončit. A nakonec jsme dokonce jeli domů bez bodu po přísné penaltě v závěru. Občas zaslechnu, že se žehrá na nedostatek konstruktivních hráčů a vzpomíná se moje a Klapkova absence. Jenže my jsme na podzim hráli a v některých zápasech to byly úplně stejné potíže, jako na jaře, měli jsme sérii zápasů bez gólů. Všeobecně si myslím, že nám chybí hráči ve vápně, že se tam málo cpeme, je potřeba tam mít alespoň tři hráče a víc a přidat na důrazu. Ale to se samozřejmě takto lehce povídá, něco jiného je to pak na hřišti, když vás soupeř drží, to není jen tak snadné…

Co bys říkal jako kapitán a hráč FC na případný příchod Karla Pitáka, kterého hradečtí fans velmi touží vidět v černobílém dresu?
Karla bych samozřejmě přivítal, je to vynikající hráč. Karel Piták je hráč, který má v lize “zvuk” a všichni víme, že se s námi již loni pár dní připravoval. Nakonec místo s námi na Baník odjel kvůli administrativním překážkám zpátky do Jablonce, začal tam pravidelně hrát a patří tam k jasným oporám. Já bych tedy byl určitě pro jeho příchod a troufám si tvrdit, že nejen já, že by ho přivítal s radostí v klubu každý. Otázkou je, zda je to možné a zda je to v plánu, to já nevím.

Fíša

Fíša

Romane, představi si, že nejsi hráč Hradce, ale jeho sportovní manažer. Trenér Kotal odešel do Sparty či Jablonce a ty sháníš jeho náhradu. Po kom z našich lig bys na tento post “sáhnul”? A pokračujeme v otázce – peníze máš a hledáš v tuzemsku či na Slovensku 2 hráče pro Votroky. Koho bys chtěl přivést?
Uf, tak to je těžká otázka. Nikdy jsem o tom nepřemýšlel, ale napadá mne třeba trenér Psotka z Olomouce. A hráče – to je těžké, to jako bych chtěl někoho ze svých současných spoluhráčů vyndat :-) .

Ne, tak to Romane neber, nehledáme lepšího na určitý post, ale prostě doplňujeme kádr, zdroje máme, spousta našich odchází – koho budeš chtít? Sparťan Krejčí, plzeňský Darida…?
No, tak Krejčí zrovna ano, to jo. Ale určitě bych bral Štajnera. Takže tihle dva.

Jako na kluka ze severní Moravy je tu na tebe dotaz : Ty jsi prý sparťan Romane? Jak se ti to proboha stalo?
Tak já jsem se narodil v Chebu a do Příboru jsme se přestěhovali. A je pravda, že jsem od mala fandil Spartě, ne Baníku. Mně se Sparta líbila již od dětství, když tam hrál Frýdek, Chovanec… Naštěstí nejsem v kabině Hradce se svou libůstkou sám, máme tam ostatně i pár Slávistů…

Takže tebe současná situace Baníku, kterému hrozí pád z ligy, tě nijak netrápí?
No, netrápí, ale mám tam u nás samozřejmě spoustu kamarádů a známých a mnozí z nich by byli smutní z případného sestupu, to je pravda. Ale letos jsme s Baníkem dvakrát prohráli tak nějak zvláštně a i když sestup nikomu nepřeju, Baník je dobrá volba.

Podle tebe, jako profesionálního fotbalisty – byl výkon rozhodčího v domácím utkání s Baníkem normální?
No, to nebyl.

Romane, příští rok oslavíš 30 narozeniny, jako fotbalista jsi na vrcholu sil. Ale přemýšlíš už o tom, co by tě bavilo po skončení profesionální kariéry?
Hlavně chci ještě dlouho hrát. Potom by mne asi bavilo trénování u mládeže.

Jak vlastně vnímáš podporu fanoušků z tribun přímo na hřišti?
Samozřejmě to vnímám. Pokud slyším fandění, podporu, tak to přidá na sebevědomí a sebedůvěře a tak je vlastně oklikou podpořen i výkon hráče.

Zaznamenal jsi přesun kotle Ultras z montovačky na okraj hlavní tribuny?
Samozřejmě, my jsme dokonce měli nějakou anketu v kabině a přiznám se, že já jsem patřil mezi ty hráče, kteří chtěli kotel za brankou, kde je to mnohem blíže hřiště. Ale samozřejmě já nemůžu ovlivňovat, kde fanoušci budou a jsem za jejich podporu rád i z nového prostoru.

Ty sám sleduješ ten nekonečný příběh stavby/nestavby nového stadionu?
Jasně, dělám si už trochu legraci, že mne možná za 50 let pozvou jako člena týmu, který postoupil do ligy, na slavnostní otevření toho nového stadionu. Ale vážně – opravdu se bojím, že já už tady ten nový stadion jako aktivní hráč nezažiju.

Sleduješ webové stránky fanoušků?
Ano, sice nepravidelně, ale sleduji, hlavně po zápasech. Nové stránky “votroci” jsou teď opravdu dobré a i jako hráče nás samozřejmě zajímá pohled fanoušků na zápasy. Znám i server “podlizatky”.

Kdo je tvůj největší kamarád v kabině?
Tak na soustředěních jsem na pokoji většinou s Lindrosem, on je navíc teď celkem čerstvě v nové roli tatínka, takže si máme co povídat. Občas se společně s mou paní setkáme ve městě s Pavlem Černým a jeho přítelkyní. Ale jinak opravdu nejvíc času trávím s rodinou, jsem  spíš rodinný typ.

Teď bydlíš v Hradci, ale chceš tu zůstat? Nebo plánujete návrat na sever Moravy?
Já jsem v Hradci spokojený a líbí se mi tu. Myslím si, že je to pěkné místo k životu. Ale musím brát ohled i na manželku, která to tu nemá úplně jednoduché. Přece jen občas chybí nějaká “babička po ruce”, kamarádi a známí jsou také daleko, opravdu si mojí paní moc vážím za to, jak všechno co souvisí s rodinou sama zvládá.Proto spíš předpokládám, že se jednou vrátíme na Moravu, aby si mohla někdy také odpočinout.

Díky za všechny fanoušky za rozhovor a těšíme se na tebe opět v černobílém dresu!

strong